Κλείσιμο

Κύπρος: Την Τρίτη η πρώτη συνεδρίαση της Ερευνητικής Επιτροπής

Tην Τρίτη, κατά πάσα πιθανότητα, θα αρχίσει το έργο της η τριμελής Ερευνητική Επιτροπή, που διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου για να ερευνήσει όλα τα θέματα σχετικά με τον τραπεζικό τομέα και την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας.

Μέλη της Επιτροπής είναι ο πρώην πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γιώργος Πικής και οι πρώην δικαστές κ. Καλλής και Κωνσταντινίδης. Και οι τρεις θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αμισθί. Την ερευνητική επιτροπή θα πλαισιώνει και ομάδα εμπειρογνωμόνων. Η έρευνα θα καλύψει το χρονικό διάστημα 2006 - 23 Μαρτίου 2013 ενώ στόχος είναι η έρευνα να ολοκληρωθεί σε διάστημα τριών μηνών.

«Όλα θα περάσουν από κόσκινο», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος τόνισε ότι θα διερευνηθεί σε βάθος πώς και γιατί κατέληξαν τα δημοσιονομικά του κράτους σε αυτή την κατάσταση καθώς επίσης και τα όσα έγιναν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα του τόπου.

Την εκτίμηση ότι πιθανόν να προκύψουν κι άλλα ονόματα οφειλετών των οποίων τα χρέη διαγράφηκαν από τη Λαϊκή Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου έκανε από την πλευρά του στον ΣΚΑΪ ο γενικός εισαγγελέας της Κύπρου Πέτρος Κληρίδης, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κληθούν και εμπλεκόμενοι από την Ελλάδα.

Το έλλειμμα της Κύπρου ανέρχεται στα 10 δισ. ευρώ, ενώ η ιστορία με τις διαγραφές δανείων φθάνει τα 10 εκατ. ευρώ δήλωσε από την πλευρά του στον ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Τορναρίτης.

«Πρόκειται για πάγια τακτική του τραπεζικού τομέα να διαγράφει κάποια χρέη, θα κληθούν ωστόσο όλοι να καταθέσουν για το πώς έφτασε η Κύπρος στη σημερινή κατάσταση» εξήγησε ο κ. Τορναρίτης.

Την παρέμβαση του κύπριου γενικού εισαγγελέα για τη διευρεύνηση της υπόθεσης είχε ζητήσει ο Ανδρέας Βγενόπουλος.



Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ, ΑΜΠΕ