Αναστασιάδης: Ευθύνες στον κεντρικό τραπεζίτη και την κυβέρνηση Χριστόφια

Ευθύνες στο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Πανίκο Δημητριάδη και την κυβέρνηση Χριστόφια επέρριψε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης κατά την ομιλία του στο 50ο Συνέδριο της ΠΑΣΥΔΥ (Παγκύπρια Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων). Δεσμεύτηκε ότι όσοι οδήγησαν την κυπριακή οικονομία στα πρόθυρα της κατάρρευσης θα λογοδοτήσουν, ενώ διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση στη Μεγαλόνησο είναι πλέον ελεγχόμενη.

Ειδικότερα, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι «βρισκόμαστε μπροστά στις πιο κρίσιμες αποφάσεις που χρειάστηκε να λάβει η κυπριακή πολιτεία μετά την τουρκική εισβολή. Οι ευθύνες είναι βαρύτατες. Η αμέλεια και οι λανθασμένοι χειρισμοί οδήγησαν την οικονομία της πατρίδας μας ένα βήμα από την καταστροφή. Παραλάβαμε ένα κράτος χρεοκοπημένο και βρεθήκαμε μπροστά στον ορατό κίνδυνο της κατάρρευσης της οικονομίας μας» τόνισε.

Κάνοντας λόγο για υποθήκευση του μέλλοντος της Κύπρου, τόνισε για τη Λαϊκή Τράπεζα ότι «διατήρησαν μια τράπεζα χρεοκοπημένη για εννέα ολόκληρους μήνες, με απορρόφηση που φτάνει στα 11 δις από το Μηχανισμό Στήριξης, για να μην πάρουν αποφάσεις μέχρι να εκλεγεί η νέα Κυβέρνηση. Θέλω να επισημάνω πως για τα 10 δις που χρειάζεται το κράτος, μας έχουν επιβάλει δυσβάστακτους και οδυνηρούς όρους».

Ειλικρινά διερωτώμαι πόσο σοβαρή ήταν η θέση εκείνων των Αρχών που επέτρεπαν να χρηματοδοτείται μια χρεοκοπημένη τράπεζα
«Ειλικρινά διερωτώμαι πόσο σοβαρή ήταν η θέση εκείνων των Αρχών που επέτρεπαν να χρηματοδοτείται μια χρεοκοπημένη τράπεζα με το ανάλογο ή και υψηλότερο ποσό, για να φτάνει η ανάγκη αναχρηματοδότησης μιας τράπεζας και όχι ενός κράτους στα 11 δις.» πρόσθεσε.

Ο κύπριος πρόεδρος τόνισε πάντως ότι μέσα από την οδυνηρή συμφωνία, με την τρόικα εξασφαλίστηκε η σωτηρία του τόπου απομακρύνθηκε ο κίνδυνος κατάρρευσης της κυπριακής οικονομίας.

«Ξεπεράσαμε τον κίνδυνο της άτακτης χρεοκοπίας της Λαϊκής Τράπεζας, που θα συνεπαγόταν την άμεση απόλυση όλων, ανεξαιρέτως, των εργαζομένων στην τράπεζα, ενώ την ίδια ώρα διασφαλίσαμε την πλήρη κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου. Η κατάσταση παρά την τραγικότητα της είναι ελεγχόμενη και είναι πια στο χέρι μας να τη διαχειριστούμε» σημείωσε.

Όσον αφορά τις ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση της Κύπρου, ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε ότι «επιθυμώ να διαβεβαιώσω τους πολίτες ότι με τις διαδικασίες που έχουμε ήδη δρομολογήσει, οι ευθύνες όσων έχουν οδηγήσει τη χώρα μας σε αυτό το σημείο θα διερευνηθούν μέχρι τέλους, ποινικές, αστικές και πολιτικές ευθύνες. Όσοι έχουν διαπράξει τα όσα έχουν επισυμβεί σε βάρος του λαού μας θα λογοδοτήσουν.»

Στο πλαίσιο αυτό
, πρόσθεσε ότι με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου διορίστηκε ήδη η Ερευνητική Επιτροπή για τη σε βάθος έρευνα των ευθυνών όσων οδήγησαν το τραπεζικό πιστωτικό σύστημα στη χρεοκοπία και την οικονομία της χώρας στα πρόθυρα της κατάρρευσης. «Σας διαβεβαιώ ότι είμαστε αποφασισμένοι η έρευνα να φτάσει μέχρι τέλους. Είμαστε αποφασισμένοι να πολεμήσουμε τη διαπλοκή και δεν πρόκειται να κάνουμε ουδεμία έκπτωση στην απόφαση μας αυτή» σημείωσε ο πρόεδρος της Κύπρου.

Τέλος στα σενάρια εξόδου της Κύπρου από το ευρώ, έβαλε στο μεταξύ σε νέες δηλώσεις του ο Νίκος Αναστασιάδης σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ευθύνες στον Δημήτρη Χριστόφια και τη διακυβέρνησή του επιρρίπτει από την πλευρά του για τη σημερινή κατάσταση των κυπριακών τραπεζών ο τέως διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Αθανάσιος Ορφανίδης, με συνέντευξή του στον Economist.

Πηγή: Επιμέλεια: Στέλιος Κάνδιας