Τα ονόματα όσων έβγαλαν χρήματα εκτός Κύπρου ζητά η Επ. Θεσμών της Βουλής

Επιστολές στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη αλλά και στην Διαχειρίστρια της Λαϊκής Αντρη Αντωνίου, αποστέλλονται από την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής ώστε να δοθούν στοιχεία για τα άτομα που προχώρησαν στην εκροή καταθέσεων από Κύπρο και Ελλάδα.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής Θεσμών που κράτησε πέραν των πέντε ωρών, ο Πρόεδρος της Δημήτρης Συλλούρης είπε ότι «η Επιτροπή εξετάζοντας το θέμα, έχει δημιουργήσει μια εικόνα που χρήζει περισσότερης πληροφόρησης και σε βάθος από την Κυβέρνηση αλλά και ταυτόχρονα διερεύνησης κατά πόσον η Κυβέρνηση ήταν πληροφορημένη – και η προηγούμενη και η τωρινή – για πολλά πράγματα τα οποία ήταν σημαντικά και δημιούργησαν το πρόβλημα στο τραπεζιτικό σύστημα και ιδιαίτερα στην Λαϊκή».

Σε αυτό το στάδιο, σημείωσε, για να γίνει σωστά η δουλειά μας δεν πρέπει να πούμε περισσότερα ούτε να υποσχεθούμε τίποτα πέραν του ότι θα προσπαθήσουμε να βρούμε την πραγματική αλήθεια έστω και εκ των υστέρων.

Με την επιστολή προς το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, η Επιτροπή Θεσμών ζητά όπως τεθεί ο κατάλογος των προσώπων που έχουν μεταφέρει χρήματα εκτός Κύπρου τη χρονική περίοδο πριν τις 15 Μαρτίου.

Ο Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Γιάννης Δανιηλίδης, ερωτούμενος σχετικά από τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών, είπε πως η δημοσιοποίηση του καταλόγου των προσώπων αυτών είναι θέμα του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να αποφασίσει αλλά έχει υποχρέωση να τον στείλει στην Βουλή, η οποία θα τα διαχειριστεί όπως νομίζει καλύτερα.

«‘Αν όντως υπάρχει ο κατάλογος, αρμόδιος για να αποφασίσει είναι ο υπεύθυνος της επεξεργασίας των δεδομένων, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας. Ο Διοικητής πρέπει να θέσει δύο ερωτήματα, αν έχει εξουσία κι έχει, κι αν η δημοσιοποίηση του καταλόγου εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον», είπε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Πέτρος Κληρίδης.

Ο κ. Συλλούρης ζήτησε επειγόντως όπως τα στοιχεία από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας σταλούν εντός της ημέρας.

Με την επιστολή προς την Διαχειρίστρια της Λαϊκής ζητούνται στοιχεία συναλλαγών και στα παραρτήματα της Ελλάδας.

Αυτό που έκανε ιδιαίτερη αίσθηση στα μέλη της Επιτροπής Θεσμών, ήταν η αποκάλυψη από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Λαϊκής Ανδρέα Φιλίππου, ότι αν δεν γινόταν αποθυγατροποίηση των Ελλαδικών εργασιών – που ενέκρινε και η Κεντρική Τράπεζα - η Λαϊκή θα γλύτωνε 5 δις. ευρώ.

Είπε ακόμη ότι στοιχεία υπάρχουν και στην Κύπρο και Ελλάδα, αλλά αν η Τράπεζα πωληθεί δεν θα μπορούν να δοθούν.

Το μέλος του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας Νίκος Κωνσταντίνου, ο οποίος είπε ότι δεν εκπροσωπεί την Κεντρική Τράπεζα αλλά τον εαυτό του, σημείωσε ότι «ο Διοικητής δεν μας ενημέρωνε στο Συμβούλιο. Επαιρναν αποφάσεις και τα μαθαίναμε μήνες μετά. Για παράδειγμα η απόφαση της 27ης Σεπτεμβρίου 2011 για τον ELA στην Λαϊκή το μάθαμε μήνες μετά. Αποφάσιζε ο Διοικητής μόνος του».

Εξάλλου το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Λαϊκής Μάριος Χατζηγιαννάκης ανέφερε ότι όταν ζητήθηκε στήριξη της Τράπεζας από τον ELA ήταν 8 δις ενώ τώρα είναι 9,5 δις. ευρώ.

Σημείωσε ότι στο ενημερωτικό δελτίο της Τράπεζας για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Λαϊκής περιλαμβανόταν και το ποσό της λήψης έκτακτης ρευστότητας από τον ELA.

Ο κ. Φιλίππου ανέφερε στα μέλη της Επιτροπής ότι τον Σεπτέμβριο του 2011 η Λαϊκή ζήτησε από την Κεντρική Τράπεζα 300 εκ. ευρώ τα οποία πήρε από τον ELA κι ότι τον Δεκέμβριου του 2011 ο ELA ήταν 3,5 δις ευρώ και τον Ιούνιο του 2012 ανήλθε στα 8 δις.

Πρόσθεσε ότι περί τα τέλη του 2012, ο ELA ήταν 10 δις και αργότερα όταν άρχισαν να επιστρέφουν οι καταθέσεις στην Λαϊκή υποχώρησε ο ELA.

Αναφέρθηκε ακόμη στην συνεδρία ότι από το 2009 και μετά οι καταθέσεις στην Ελλάδα ήταν μικρότερες από τα δάνεια που δίδονταν.

Ο κ. Φιλίππου είπε επίσης ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Τράπεζας είναι υποθηκευμένα για σκοπούς ELA ενώ τον Ιούνιο του 2012 όταν κρατικοποιήθηκε η Λαϊκή είχαν υποτιμηθεί οι ανάγκες για επισφαλή δάνεια. Πρόσθεσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο δεν είχε εμπλακεί για την πώληση παραρτημάτων στην Ελλάδα.

Το μέλος του ΔΣ της Λαϊκής Νίκος Κωνσταντίνου ανέφερε ότι τον περασμένο Νοέμβριο απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών θέτοντας υπόψη του την ανάγκη να εξυγιανθεί η Κεντρική Τράπεζα, «γιατί απέτυχε και φόρτωσε με υποχρεώσεις την χώρα».

Είπε ακόμη ότι τον Ιούλιο του 2009 υπέβαλε εισηγήσεις στον τότε Διοικητή Αθανάσιο Ορφανίδη για την εποπτεία των τραπεζών στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Ρωσία αλλά του είπε πως δεν θα δεχθεί αλλαγή προγράμματος εποπτείας του εξωτερικού για σκοπούς εντυπωσιασμού.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου
ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ότι οι καταθέσεις της Λαϊκής από την Ελλάδα πήγαιναν στην Μαρφίν του κ. Βγενόπουλου (MIG). Επίσης ότι παραχωρήθηκε δάνειο 720 εκ. ευρώ από τα οποία τα 600 εκ. ευρώ ήταν χωρίς εξασφαλίσεις ενώ παρόμοιο γεγονός έγινε και με 175 εκ. ευρώ που δόθηκαν στην Μονή Βατοπεδίου.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Πέτρος Κληρίδης αποχώρησε σε κάποια στιγμή από την συνεδρία για να καλεστεί εκ νέου σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία αυτή την φορά στην παρουσία και του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκη Ομήρου.

Κραυγή απόγνωσης κατά την διάρκεια της ανοικτής συνεδρίας εξέπεμψαν και οι κάτοχοι αξιογράφων. Ο εκπρόσωπος τους, Φοίβος Μαραθωβουνιώτης με δάκρυα στα μάτια παρακάλεσε τους βουλευτές να τους στηρίξουν στην προσπάθεια τους για δικαίωση.

«Θα μας κάνουν εγκληματίες, είναι κατάφωρη η αδικία, υπάρχουν μητέρες που δεν έχουν λεφτά να δώσουν γάλα στα παιδιά τους. Μην μας αφήσετε να χαθούμε, θα αυτοκτονήσουμε. Βρείτε μια λύση. Συνδέστε μας με τα Ταμεία Προνοίας. Ζητούμε ένα μέρος των χρημάτων για να ζήσουμε. Είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε και 40% κούρεμα».

Η απάντηση του Προέδρου της Επιτροπής Θεσμών ήταν «κατάρρευσε το κράτος για να μην δημιουργούμε ψεύτικες ελπίδες. Μακάρι να υπάρχουν λύσεις».

Πηγή: Καθημερινή Κύπρου
Πηγή: Αναδημοσίευση από την Καθημερινή Κύπρου