Αναστασιάδης: «Οδυνηρή» η συμφωνία αλλά δεν υπήρχε καλύτερη – ποινικοί ανακριτές για απονομή ευθυνών

Η συμφωνία διάσωσης που εξασφάλισε η Κύπρος στο Eurogroup είναι «οδυνηρή», ωστόσο είναι «η καλύτερη που μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε», όπως δήλωσε την Δευτέρα ο πρόεδρος της χώρας, Νίκος Αναστασιάδης, στο πλαίσιο διαγγέλματος που απηύθυνε προς τον κυπριακό λαό.

Σημείωσε ωστόσο πως η εν λόγω συμφωνία «διασφαλίζει τις προοπτικές της χώρας», καθότι «σε αντίθετη περίσταση θα οδηγούμασταν στην κατάρρευση και την χρεοκοπία του κράτους.

»Στην κατάσταση που βρεθήκαμε δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις», συνέχισε ο κ. Αναστασιάδης, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως, παρά τις αρνητικές πτυχές της συμφωνίας, δεν θεωρεί πως «η αποστασιοποίηση από την ευρωπαϊκή οικογένεια θα ήταν λύση» για τη Μεγαλόνησο.

Στρέφοντας το βλέμμα του στην επόμενη ημέρα, ο κύπριος ηγέτης τόνισε ότι η επιβολή περιορισμών στην κίνηση τραπεζικών καταθέσεων και κεφαλαίων, η οποία υπερψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα προκειμένου να αποτραπεί μαζική εκροή καταθέσεων, είναι ένα «προσωρινό μέτρο» που «σταδιακά θα χαλαρώνει».

Σχολίασε επίσης πως θα «διασφαλιστούν άμεσα τα ταμεία πρόνοιας σε όλες τις τράπεζες, καθώς ο χρηματοπιστωτικός κλάδος θα βιώσει την εκκαθάριση της Λαϊκής Τράπεζας και την αναδιάρθρωση της Τράπεζας Πειραιώς.

Τέλος, ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε πως η κυβέρνηση θα δημιουργήσει «ποινικούς ανακριτές για την αναζήτηση και την απονομή ευθυνών εκεί που πρέπει», προκειμένου να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η Μεγαλόνησος.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ