Οι αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου για την απόφαση Eurogroup για την Κύπρο

«Επιλεκτική» και συνεπώς «μη ανεκτή» χαρακτήρισε τη συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

Σημείωσε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να μην επιλέγει τα θύματά της όπως αυτή νομίζει ότι πρέπει να επιλέξει γιατί έτσι δημιουργεί ένα χάσμα μεταξύ των ονείρων των ευρωπαϊκών λαών ότι μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι μια στέγη για όλους τους αδύναμους.

Η συμπολίτευση

Για «ημέρα ιστορικής μνήμης, μέσα σε μέρες εθνικής δοκιμασίας. Για όλο τον Ελληνισμό. Και ιδιαίτερα, σήμερα, για την Κύπρο...» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στο μήνυμά του για την 25η Μαρτίου.

«Επώδυνη» χαρακτήρισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. Σημείωσε ωστόσο, ότι «η συμφωνία σταματάει την πορεία προς το χάος που θα έφερνε η άτακτη χρεοκοπία και η έξοδος από την Ευρωζώνη» και υπογράμμισε ότι «Ελληνισμός ολόκληρος στηρίζει την Κύπρο και δεν θα αφήσει κανέναν να εκμεταλλευτεί την πρόσκαιρη αδυναμία της».

Η ευρωζώνη επέλεξε την Κύπρο ως «πεδίο ‘τιμωρίας και συνετισμού’», δηλώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας ότι η απόφαση του Eurogroup αντανακλά τους «γνωστούς συσχετισμούς, που έχουν στο επίκεντρό τους τη Γερμανία».

Προσθέτει ότι ανήμερα της 25ης Μαρτίου ο κυπριακός λαός «βιώνει με ακραίο τρόπο τη μετατροπή μιας τραπεζικής και δημοσιονομικής κρίσης σε εθνική δοκιμασία».

Για «επώδυνη» αλλά «αναγκαία» απόφαση, η οποία «εκφράζει την κυριαρχία συντηρητικών πολιτικών που υπονομεύουν την ενότητα και την αλληλεγγύη στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει λόγο η ΔΗΜΑΡ.

Σημειώνει παρά ταύτα πως «η επίτευξη λύσης εντός ευρώ» διασφαλίζει τη αποφυγή της
«οικονομικής και πολιτικής απομόνωσης και της χρεοκοπίας».

Η αντιπολίτευση

Για «οδυνηρό εκβιασμό», στον οποίον οδηγήθηκε η Κύπρος «κάτω από το βάρος εκβιασμών και απειλών», κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την απόφαση του Eurogroup για τη διάσωσης της Λευκωσίας.

«Η Κύπρος θα μπορούσε να αποφύγει αυτήν την εξέλιξη αν αυτοί που διαχειρίστηκαν το περήφανο ΟΧΙ του Κυπριακού λαού, δεν ήταν οι ίδιοι άνθρωποι που είχαν υποστηρίξει το ΝΑΙ την περασμένη Παρασκευή. Και κυρίως αν η Κύπρος δεν έμενε απελπιστικά μόνη στο Eurogroup", τονίζει μέσω ανακοίνωσής της η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Αφού οι μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας υπονόμευσαν τις κυπριακές τράπεζες με το PSI και στην συνέχεια εγκατέλειψαν αβοήθητη την μαρτυρική Κύπρο, ολοκλήρωσαν πλέον το καταστροφικό τους έργο συναινώντας στην έκδοση της σημερινής απαράδεκτης απόφασης του Eurogroup που ανοίγει τον δρόμο για την λεηλασία και την διάλυση της κυπριακής οικονομίας», σημειώνει από την πλευρά του ο τομεάρχης οικονομικών των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς.

«Οι τοκογλύφοι μετά την Ελλάδα καταστρέφουν οικονομικά και την Κύπρο, με στόχο την εκποίηση των ενεργειακών μας κοιτασμάτων και την καταλήστευση του ορυκτού μας πλούτου», δηλώνει η Χρυσή Αυγή.

Η απόφαση
του Eurogroup θα οδηγήσει σε τεράστιες απώλειες τα ασφαλιστικά ταμεία, «απολύσεις και νέα σκληρά μέτρα», όπως αυτά που βιώνει ο ελληνικός λαός, σημειώνει σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ. Προσθέτει ότι η κυπριακή κυβέρνηση «εκβιάζει» το λαό όπως ακριβώς η ελληνική.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ