Ρεν: Μόνο σκληρές επιλογές μένουν για Κύπρο, η Ευρώπη «θα σταθεί δίπλα της»

Την πρόθεση της Ευρώπης να «σταθεί δίπλα στην Κύπρο και να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της οικονομίας της» επεσήμανε το βράδυ του Σαββάτου ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν.

Ο κ. Ρεν προειδοποίησε πως «τα γεγονότα των τελευταίων ημερών οδήγησαν σε μια κατάσταση όπου δεν υπάρχουν εύκολες [...] αλλά σκληρές επιλογές», σημειώνοντας ωστόσο πως παρά τις «δυσκολίες» που θα αντιμετωπίσει η Κύπρος «αναμφισβήτητα ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Υπογράμμισε την ανάγκη εύρεσης μίας λύσης κατά τη σύσκεψη του Eurogroup το απόγευμα της Κυριακής, εξηγώντας παρά ταύτα ότι «η υποστήριξη της Ευρώπης προς την Κύπρο» μπορεί να «ελαχιστοποιήσει τις ζημίες και να προστατέψει τους πιο αδύναμους».

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ Λευκωσίας και τρόικα για τη διάσωση της Μεγαλονήσου. Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της Κύπρου, υπό τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ενόψει της κρίσιμης αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, Λευκωσία και τρόικα έχουν καταλήξει σε συμφωνία για φορολόγηση των καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου άνω των 100.000 ευρώ με συντελεστή 20%. Παράλληλα, φέρεται να έχει συμφωνηθεί συνεισφορά της τάξης του 4% από τους καταθέτες άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ