Κύπρος: Το μέλλον της Λαϊκής Τράπεζας στο υπουργικό

Το μέλλον της Λαϊκής Τράπεζας συζητείται μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τη συγχώνευση της Λαϊκής με την Τράπεζα Κύπρου, ζητουν μετ’ επιτάσεως οι ευρωπαίοι σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο.

Επικρατέστερο σενάριο είναι η δημιουργία μιας «κακής τράπεζας» η οποία θα απορροφήσει τα προβληματικά στοιχεία ενεργητικού της Λαϊκής, καθώς και τις ανασφάλιστες καταθέσεις της, με στόχο την σταδιακή εκποίηση ή αναδιάρθρωσή τους. Αυτή η εξέλιξη επιτρέπει στην "καλή Λαϊκή" να συνεχίσει την λειτουργία της, με απώτερο σκοπό την συγχώνευσή της, πιθανότατα με την Τράπεζα Κύπρου.

Νωρίτερα, θορυβημένοι εργαζόμενοι από τη φημολογία για κλείσιμο της τράπεζας επιχείρησαν να εισβάλουν στη Βουλή. Απορρίπτει τα περί κλεισίματος της τράπεζας η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου.

Οι όροι που θέτουν οι ευρωπαίοι στην Κύπρο και τα χρονοδιαγράμματα στο επίκεντρο νέας τηλεδιάσκεψης του Eurogroup στις 8 το βράδυ. Σε λίγο πραγματοποιείται η συνεδρίαση της Ολομελείας της Κυπριακής Βουλής

Την ανάγκη να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα της Κύπρου επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό. Λύση εντός του ευρω ζήτησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβελης. «Μονόδρομος για το λαό η έξοδος από το ευρώ» αναφέρει το ΚΚΕ.

Πρόταση για διενέργεια δημοψηφίσματος προκειμένου να δοθεί ο λόγος στον κυπριακό λαό να αποφασίσει αν η επιδιωκόμενη λύση θα είναι εντός ή εκτός της τρόικας, έκανε το ΑΚΕΛ από την πλευρά του προειδοποιώντας παράλληλα ότι ο δρόμος για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι ακόμη πολύ μακρύς.

Την πεποίθησή του ότι η διάσωση της Κύπρου αναπόφευκτα θα περιλαμβάνει την φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων που τηρούνται στη Μεγαλόνησο εξέφρασε πάντως ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, στο πλαίσιο εμφάνισής του ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«H κατάσταση στην Κύπρο είναι σοβαρή και πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως», δήλωσε στο μεταξύ από τις Βρυξέλλες ο Σάιμον Ο' Κόνορ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη βούληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης.

Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ