Σε κυπριακή Βουλή η τρόικα – παίρνει σάρκα και οστά η αντιπρόταση Λευκωσίας

Στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της κυπριακής Βουλής παρουσιάζει αυτή την ώρα τις θέσεις της η τρόικα, μετά τη χθεσινή απόρριψη του νομοσχεδίου για κούρεμα των καταθέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τριμερής είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών, με την προϋπόθεση όμως ότι η Μεγαλόνησος θα συγκεντρώσει τα υπόλοιπα χρήματα που απαιτούνται για τη διάσωσή της μόνη της.

Άγνωστο παραμένει το κατά πόσον οι συνομιλίες θα επηρεασθούν από τις πληροφορίες για καταρχήν συμφωνία πώλησης της Λαϊκής Τράπεζας σε ρώσους επενδυτές. Η εν λόγω πώληση θα μπορούσε να μειώσει το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών κατά 4 δισ. ευρώ.

Νωρίτερα, η τρόικα συναντήθηκε με κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος στη συνέχεια είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Προηγήθηκε συνάντηση των αρχηγών των κυπριακών κομμάτων στο Προεδρικό Μέγαρο, με τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να επεξεργάζονται «το σχέδιο B» αναφορικά με τη διάσωση της χώρας και τη διαπραγματευτική στάση που πρέπει να τηρήσει η Λευκωσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αναθεωρημένο κυπριακό σχέδιο προβλέπει την εξεύρεση 8,7 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω ενός κώδικα συνεργασίας της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της αναχρηματοδότησης του παλαιού ρωσικού δανείου, ύψους 2,5 δισ., αλλά και της επιβολής ενός έκτακτου τέλους στους κύπριους πολίτες, από το οποίο θα αντληθούν 3,7 δισ. ευρώ.

Το νέο σχέδιο επεξεργάζονται τα επιτελεία των κομμάτων και συζητείται σε σύσκεψη τεχνοκρατών με τον διοικητή και τον υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ