Ο ρωσικός παράγοντας στην Κύπρο κατά τους Βρετανούς

Σε ό,τι αφορά το ρωσικό παράγοντα, ανταπόκριση των Financial Times από τη Μόσχα αναφέρει ότι ρωσικές επιχειρηματικές συναλλαγές δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Κύπρο έχουν παγώσει λόγω της απόφασης να παραμείνει κλειστό το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας. Τραπεζίτες και δικηγόροι φέρονται να εργάζονται πυρετωδώς για να διασώσουν εμπορικές συμφωνίες.

Το δημοσίευμα φιλοξενεί και δήλωση εκπροσώπου της ρωσικής τράπεζας VTB, της οποίας η θυγατρική στην Κύπρο είχε το 2011 ενεργητικό 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η ζημιά από τον προταθέντα φόρο στις καταθέσεις θα αναλογούσε «μόνο σε κάποιες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ» στην περίπτωση της τράπεζας, αναφέρει η δήλωση. Προσθέτει ωστόσο ότι η πρόταση «απειλεί τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρώπης και του κόσμου». Σε περίπτωση που το μέτρο εφαρμοζόταν, «η VTB θα υποχρεωνόταν να επανεξετάσει τη στρατηγική επιχειρηματικής ανάπτυξης στην Κύπρο».

Δικηγόρος ρωσικών επιχειρήσεων δηλώνει ότι η φήμη της Κύπρου ως κέντρου χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών ίσως δεν αποκατασταθεί ποτέ μετά από τις «δρακόντειες» πρόνοιες του σχεδίου διάσωσης. «Ακόμα και αν υπαναχωρήσουν από την πρόταση επιβολής τέλους στις καταθέσεις, οι πελάτες μας έχουν κλονιστεί και θα κοιτάξουν άλλες επιλογές στο μέλλον», σημειώνει ο ίδιος δικηγόρος. Επενδυτής από τη Γενεύη δηλώνει στη βρετανική οικονομική εφημερίδα ότι θα πάψει να συναλλάσσεται με Ρώσους ή άλλους χρηματιστές που χρησιμοποιούν την Κύπρο, «μέχρι να καταλαγιάσει η σκόνη». Σημειώνεται πάντως ότι οι όποιες ζημιές για ρωσικές τράπεζες θα περιορίζονταν στις καταθέσεις.

Σε άρθρο του στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ο Ντιμίτρι Αφανάσιεφ, πρόεδρος ρωσικού νομικού οίκου, σχολιάζει ότι η Μόσχα μπορεί να προστατεύσει τη Λευκωσία από τους «εκφοβισμούς της Ευρώπης». Σημειώνει ότι δεν ευθύνονται οι Ρώσοι καταθέτες για τα προβλήματα των κυπριακών τραπεζών αλλά η συμμετοχή τους στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Σχολιάζει ότι η ΕΕ δεν μπορεί να διατηρήσει την ενότητά της αν σε καιρούς κρίσης οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση το εθνικό (γερμανικό) συμφέρον. Καλεί επίσης τη Μόσχα να ανταποκριθεί στην έκκληση της Κύπρου για βοήθεια, καλύπτοντας τις ανάγκες πέρα των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ που προσφέρει η Ευρώπη. «Το δάνειο προς την Κύπρο θα πρέπει να διασφαλιστεί με δικαιώματα έναντι του ορυκτού της πλούτο, της γης, των ακινήτων και των τραπεζικών μετοχών», με τιτλοποίηση και ιδιωτικοποίηση αυτών των συμφερόντων, καταλήγει ο Ρώσος νομικός.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο