Κυπριανού: Τα μέτρα Eurogroup θα καθυποτάξουν την Κύπρο στα συμφέροντα της Ευρώπης

Ευθύνες στους Ευρωπαίους εταίρους της Κύπρου για τις εξελίξεις στην υπόθεση διάσωσης της Μεγαλονήσου επέρριψε, μέσω του ΣΚΑΪ, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άνδρος Κυπριανού, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως το ενδεχόμενο «κουρέματος» των τραπεζικών καταθέσεων δεν τέθηκε ποτέ από την πλευρά των ευρωπαίων κατά τη διάρκεια της προεδρίας Χριστόφια.

Όπως σημείωσε ο κ. Κυπριανού, η αρχική πρόταση για συνομολόγηση Μνημονίου μεταξύ της Λευκωσίας και της τρόικα προέβλεπε μονάχα την υπερψήφιση ορισμένων επίπονων νομοσχεδίων, όχι την δασμολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων, την αύξηση του εταιρικού φόρου, ή τις αποκρατικοποιήσεις που επιβάλει η συμφωνία του Eurogroup.

Συμπλήρωσε πως τα μέτρα που προβλέπει η επίμαχη συμφωνία θα «σπρώξουν τις [ξένες] καταθέσεις και επενδύσεις να εγκαταλείψουν τη χώρα».

Τόνισε δε πως «τα μέτρα που έχει απαιτήσει το Eurogroup θα καθυποτάξουν [την Κύπρο] στα κυρίαρχα συμφέροντα της Ευρώπης», ενώ παράλληλα έχουν υπάρξει νύξεις για τα ζητήματα επίλυσης του Κυπριακού και αξιοποίησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Μεγαλονήσου.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του ΑΚΕΛ επέρριψε ευθύνες στην γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για την καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ευρώπης και της Κύπρου, κάνοντας λόγο για προεκλογική συμπεριφορά από την πλευρά του Βερολίνου, ενόψει των αμφίρροπων ομοσπονδιακών εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Τέλος, στρέφοντας το βλέμμα του στο ενδεχόμενο στροφής της Κύπρου προς τη Ρωσία, η κ. Κυπριανού σχολίασε πως ο προσανατολισμός προς τη Μόσχα «δεν είναι το plan B», αλλά πως η Λευκωσία οφείλει να συγκρίνει τους όρους που προτάσσει η Ευρώπη με αυτούς που θα προτείνει η Ρωσία.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ