Κοντά στην απόφαση για στρατηγική εντός ή εκτός τρόικα η Κύπρος

Πολύ κοντά στην οριστικοποίηση της διαπραγματευτικής θέσης που θα υιοθετήσει στις επαφές της με την τρόικα και τους ευρωπαίους εταίρους της βρίσκεται η κυπριακή κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ.

Στις 9:00 το πρωί ο κύπριος πρόεδρος Νικος Αναστασιάδης έχει συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ενώ στη συνέχεια θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο. Τέλος, στις 12:00 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του κ. Αναστασιάδη με την τρόικα, όπου θα παρουσιαστεί και η πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης.

Τα δύο ευρεία σενάρια που εξετάζονται για την εξεύρεση των 17 δισεκατομμυρίων ευρώ που χρειάζεται η Κύπρος μπορούν να συνοψισθούν «εντός τρόικα» και «εκτός τρόικα», με τη Ρωσία να διαδραματίζει και στις δύο περιπτώσεις έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο.

Το ενδεχόμενο «εντός τρόικα» φέρεται να προβλέπει την επιβολή μίας εφάπαξ έκτακτης εισφοράς μονάχα στους κύπριους πολίτες, η οποία θα συνοδευτεί από την άντληση δανείων από κυπριακά ταμεία.

Παράλληλα, θα επιδιωχθεί η παράταση αποπληρωμής του δανείου 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που εξασφάλισε η Λευκωσία από την Ρωσία το 2011, ενώ δεν αποκλείεται να ζητηθεί από τη Μόσχα ένα νέο δάνειο, το ύψος του οποίου θα κυμανθεί μεταξύ των 800 εκατομμυρίων και του 1 δισ. ευρώ.

Οι τράπεζες θα υποστηριχθούν μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας ELA της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στην περίπτωση που η Κύπρος επιλέξει να κινηθεί «εκτός τρόικα», θα προσπαθήσει να τακτοποιήσει τα του οίκου της κυρίως με Ρωσική βοήθεια. Το σχέδιο αυτό προβλέπει την παραχώρηση στρατηγικού ρόλου στη Ρωσία στο τερματικό φυσικού αερίου, αλλά και την επιζήτηση νέου δανείου, με ευνοϊκούς όρους, καθότι η Λευκωσία δεν θα λάβει τα 10 δισ. ευρώ διάσωσης από την τρόικα.

Την ίδια στιγμή, δεδομένου ότι υπάρχει κίνδυνος να μην δοθεί ρευστότητα από την ΕΚΤ προς τις τράπεζες, προβλέπεται η απευθείας εξαγορά της Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου

Η Λαϊκή φαίνεται πως έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον τεσσάρων ρώσων επενδυτών. Παράλληλα, δεν αποκλείεται ο Ρώσος μεγιστάνας Ντιμίτρι Ριμπόροβλεφ, που κατέχει ήδη το 10% της Τράπεζας Κύπρου, να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου του ιδρύματος με 1- 1,5 δισ.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ