Έτοιμο το Eurogroup να συνδράμει - «Θλίψη» Ντάισελμπλουμ - Σόιμπλε

Το δανειακό πακέτο των 10 δισεκ. ευρώ της ευρωζώνης για την Κύπρο παραμένει στο τραπέζι, όμως εναπόκειται στην κυβέρνηση της χώρας να καθορίσει τον τρόπο χρηματοδότησης των εκκρεμών αναγκών, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής του Eurogroup Γιερούν Ντάισελμπλουμ.

Αντιδρώντας στην απόρριψη από το Κυπριακό Κοινοβούλιο του σχεδίου για δασμολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων, ως κύριας προϋπόθεσης για την εκταμίευση του δανείου, ο Ντάισελμπλουμ εξέφρασε «τη βαθιά του θλίψη» για την απόφαση των Κυπρίων βουλευτών.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, που προΐσταται της ομάδος των ομολόγων του της ευρωζώνης, δήλωσε πως οι προϋποθέσεις, το ύψος του δανείου και η ανάγκη απομείωσης του χρέους της Κύπρου εξακολουθούν να υφίστανται.

«Η πρόταση εκ μέρους της ευρωζώνης και του Eurogroup προς την Κύπρο εξακολουθεί να ισχύει. Η μπάλα πλέον βρίσκεται το κυπριακό γήπεδο. Ο μεγαλύτερος όγκος του πλούτου στην Κύπρο βρίσκεται στις τράπεζες και είναι οι τράπεζες εκείνες που έχουν το πρόβλημα, συνεπώς είναι αναπόφευκτο να μην ασχοληθούμε με αυτό», πρόσθεσε ο Ντάισελμπλουμ.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η ευρωζώνη είναι προετοιμασμένη να βοηθήσει την Κύπρο να παρακάμψει τα χρηματοοικονομικά της προβλήματα και να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις.

«Επιβεβαιώνω πως το Γιούρογκρουπ είναι έτοιμο να συνδράμει την Κύπρο στις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες», πρόσθεσε στη σύντομη ανακοίνωσή του ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.

Από την πλευρά του, ο  Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «κατέγραψε μετά λύπης του» την αρνητική έκβαση της ψηφοφορίας στο κυπριακό Κοινοβούλιο για το σχέδιο δανεισμού με προϋπόθεση τη δασμολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων, σύμφωνα με δηλώσεις του σε τηλεοπτικό δίκτυο.

«Καταγράφουμε με θλίψη την απόφαση αυτή. Προκειμένου να υπάρξει σχέδιο δανεισμού, έχουμε ανάγκη από μία αξιόπιστη λύση, προκειμένου να γνωρίζουμε τον τρόπο που η Κύπρος θα ξαναβρεί την έξοδο στις χρηματοοικονομικές αγορές. Προς ώρας το χρέος είναι πολύ μεγάλο και θα πρέπει να μειωθεί», δήλωσε ο Σόιμπλε, μιλώντας στο δεύτερο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης της Γερμανίας ZDF.

Ο κ. Σόιμπλε είπε ότι η Κύπρος δεν πρέπει να κατηγορεί κανέναν άλλο παρά μόνον τον εαυτό της.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ