Κλείσιμο

Συζήτηση στην κυπριακή Βουλή υπό τον κλοιό διαδηλωτών - Βασικές τοποθετήσεις

Άρχισε στην Κυπριακή Βουλή η κρίσιμη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για το κούρεμα των καταθέσεων, ενώ πλήθος κόσμου εχει συγκεντρωθεί έξω απο την Κυπριακή Βουλή.

Τους διαδηλωτές ενθάρρυναν και ορισμένοι βουλευτές.

Στο μεταξύ, δεν έγινε δεκτή η εισήγηση του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, να αναβληθεί για την Τετάρτη η συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για το «κούρεμα» των καταθέσεων.

Τα υπόλοιπα κόμματα διαφώνησαν και έτσι η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, στην οποία με βάση τις μέχρι τώρα θέσεις των κομμάτων το νομοσχέδιο θα απορριφθεί.

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα απο την ψηφοφορία θα απέχει ο Δημοκρατικός Συναγερμός του Προέδρου Αναστασάδη, ενω τα υπόλοιπα κόμματα θα καταψηφίσουν.

Βασικές τοποθετήσεις

Μιλώντας στην ολομέλεια ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων απέσυραν το τελευταίο διάστημα χρήματα από τις κυπριακές τράπεζες.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, τόνισε ότι θα ψηφίσει «όχι» σε μία συμφωνία η οποία, όπως είπε, θα καταστήσει την Κύπρο εκ νέου αποικία.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν είπε ότι η απόφαση για «κούρεμα» των κυπριακών καταθέσεων «πρόκειται για ένα ωμό εκβιασμό, ένα εκβιασμό που παίρνει χαρακτήρα βαρβαρότητας, αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι προέρχεται από εταίρους» και τόνισε ότι «το ΔΗΚΟ τοποθετείται ξεκάθαρα και εισηγείται την κατηγορηματική απόρριψή τους».

Πρέπει να πούμε «όχι» στο νομοσχέδιο γιατί θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία, υπογράμμισε ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, τόνισε ότι καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο δεν λύνεται το πρόβλημα και πως πρέπει με μεθοδικότητα και ενωμένοι «να βρούμε μόνοι μας τις λύσεις» και επιτέθηκε στον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατηγορώντας τον πως δεν σεβάστηκε την οδηγία για προστασία των καταθετών.

Μήνυμα Αναστασιάδη

Νωρίτερα, ο κ. Αναστασιάδης με μήνυμά του, σημείωσε τα εξής: «συμμερίζομαι απόλυτα τα δυσάρεστα αισθήματα που προκαλεί μια δύσκολη και οδυνηρή απόφαση. Γι’ αυτό και συνεχίζω να δίνω τη μάχη προκειμένου οι αποφάσεις του Eurogroup να διαφοροποιηθούν».

Μάλιστα, τόνισε ότι επέλεξε την πιο οδυνηρή επιλογή, αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος, ώστε να περιορίσει τις συνέπειες στην οικονομία και στους κύπριους πολίτες.

Πολιτικοί κύκλοι από τη Λευκωσία σημειώνουν ότι ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής αναμένεται να παραιτηθεί, καθώς δεν τυγχάνει πλέον της πλήρους εμπιστοσύνης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη

Στο μεταξύ, νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών συγκάλεσε για την Τετάρτη, στις 09:00 το πρωί ο Νίκος Αναστασιάδης.

Μιλώντας νωρίτερα στην Σουηδική τηλεόραση, ο κ. Αναστασιάδης εκτίμησε ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, το κοινοβούλιο θα καταψηφίσει το εν λόγω μέτρο. διότι θεωρεί και πιστεύει ότι είναι άδικο και πλήττει τα συμφέροντα της Κύπρου γενικότερα».

Ερωτηθείς μάλιστα για το πώς θα χειριστεί την κατάσταση, απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει τα σχέδιά της, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι το «κούρεμα» δεν ήταν κάτι που αναμέναμε από την τρόικα και τους φίλους, όπως είπε, στο Eurogroup.

Το αναθεωρημένο σχέδιο του κυπριακού υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την εξαίρεση των καταθέσεως έως 20.000 ευρώ από την εισφορά, την επιβολή συντελεστή ύψους 6,75% στις καταθέσεις μεταξύ 20.001 και 100.000 ευρώ και 9,9% για καταθέσεις άνω των 100.000.

Υπενθυμίζεται πως η έκτακτη φορολόγηση των καταθέσεων αποτελεί προϋπόθεση για την χορήγηση πακέτου διάσωσης ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Κύπρο. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Μεγαλονήσου έχουν υπολογισθεί στα 17 δισ. ευρώ, με την Λευκωσία να δεσμεύεται πως θα διασφαλίσει μόνη τα υπολειπόμενα 7 δισεκατομμύρια.
Πηγή: skai.gr