Προς αναβολή για Τετάρτη οδεύει η ψηφοφορία στην κυπριακή Βουλή

Προς αναβολή για την Τετάρτη οδεύει η κρίσιμη ψηφοφορία στην κυπριακή Βουλή για το μέτρο φορολόγησης των καταθέσεων.

Η οριστική απόφαση για τη συνεδρία ή όχι της Ολομέλειας της Βουλής, θα παρθεί στις 17:00 το απόγευμα, κατά τη σύσκεψη των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Στο μεταξύ, νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών συγκάλεσε για την Τετάρτη, στις 09:00 το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Μιλώντας νωρίτερα στην Σουηδική τηλεόραση, ο κ. Αναστασιάδης εκτίμησε ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, το κοινοβούλιο θα καταψηφίσει το εν λόγω μέτρο. διότι θεωρεί και πιστεύει ότι είναι άδικο και πλήττει τα συμφέροντα της Κύπρου γενικότερα».

Ερωτηθείς μάλιστα για το πώς θα χειριστεί την κατάσταση, απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει τα σχέδιά της, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι το «κούρεμα» δεν ήταν κάτι που αναμέναμε από την τρόικα και τους φίλους, όπως είπε, στο Eurogroup.

Το αναθεωρημένο σχέδιο του κυπριακού υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την εξαίρεση των καταθέσεως έως 20.000 ευρώ από την εισφορά, την επιβολή συντελεστή ύψους 6,75% στις καταθέσεις μεταξύ 20.001 και 100.000 ευρώ και 9,9% για καταθέσεις άνω των 100.000.

Υπενθυμίζεται πως η έκτακτη φορολόγηση των καταθέσεων αποτελεί προϋπόθεση για την χορήγηση πακέτου διάσωσης ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Κύπρο. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Μεγαλονήσου έχουν υπολογισθεί στα 17 δισ. ευρώ, με την Λευκωσία να δεσμεύεται πως θα διασφαλίσει μόνη τα υπολειπόμενα 7 δισεκατομμύρια.

Εξ αυτών, τα 5,8 δισ. αναμένεται να προέλθουν από την φορολόγηση των καταθέσεων. Το Eurogroup διεμήνυσε την Δευτέρα πως η Κύπρος έχει το δικαίωμα να επιλέξει τους φορολογικούς συντελεστές που επιθυμεί για κάθε κατηγορία καταθέσεων, εφόσον αντλήσει το τελικό ποσό των 5,8 δισ.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ