Ομήρου: Η ΕΔΕΚ καταψηφίζει το νομοσχέδιο για το κούρεμα

Η ΕΔΕΚ πρόκειται να καταψηφίσει το κυβερνητικό σχέδιο νόμου για τις καταθέσεις που συμφωνήθηκε στο Eurogroup δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος και της Κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Όμηρου.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ομήρου ανέφερε στην ομιλία του στο Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΗΚ ότι η απόφαση του Eurogroup καταστρέφει την Κύπρο ως χρηματοπιστωτικό κέντρο, είναι εξωφρενική και παράλογη, και οδηγεί σε ληστρική υπεξαίρεση ιδιωτικών καταθέσεων .

«Η κυβέρνηση όφειλε να διαβουλευτεί με τις πολιτικές δυνάμεις, αρνούμαστε να υποκύψουμε σε αυτό το εκβιαστικό δίλημμα» τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι θα στηρίξει κάθε προσπάθεια του προέδρου της Κύπρου για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας.

Για «άδικο μέτρο που έχει προκαλέσει δικαιολογημένα αγανάκτηση στον κόσμο μας» έκανε λόγο ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου Γιώργος Βασιλείου για το κούρεμα των καταθέσεων, προειδοποιώντας όμως ότι σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτό η Κύπρος θα επιστρέψει στη λίρα και θα καταρρεύσει η κυπριακή οικονομία.

Στο ίδιο κλίμα, ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Αυξέντης Αυξεντίου απηύθυνε έκκληση προς τους βουλευτές να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για το κούρεμα, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε άλλη λύση οδηγεί σε απρόβλεπτες περιπέτειες

Η απόφαση του Eurogroup για «κούρεμα» καταθέσεων είναι εντελώς παράνομη και παραβιάζει τις Ευρωπαϊκές Αρχές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της ιδιοκτησίας, υποστήριξε ο νομικός και τέως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Ανδρέας Αγγελίδης.

Τη δημοσίευση ενός καταλόγου επωνύμων καταθετών, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες απέσυραν καταθέσεις από την Κύπρο, εισηγήθηκε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου προκειμένου να αποκατασταθεί το περί δικαίου αίσθημα του λαού.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ