Έντονος προβληματισμός στην Κύπρο – Σύσκεψη στο Προεδρικό

Σύσκεψη με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων είχε το Σάββατο το βράδυ ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κατά την οποία τους ενημέρωσε για την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup. Αύριο το πρωί ο πρόεδρος θα ενημερώσει την Ολομέλεια της Βουλής, από την οποία μάλλον θα απουσιάσουν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ, για το νομοσχέδιο για «κούρεμα» των καταθέσεων.

Νωρίτερα, ο κ. Αναστασιάδης σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «η λύση που επιλέξαμε μπορεί να είναι επώδυνη, όμως ήταν η μοναδική που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε τη ζωή μας χωρίς περιπέτειες. Είναι μια απόφαση που οδηγεί στην ιστορική και οριστική διάσωση της οικονομίας μας». Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

Η κυβέρνηση του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στερείται μιας ψήφου στην Βουλή για να περάσει το νομοσχέδιο για «κούρεμα» των καταθέσεων. Τα κόμματα ΔΗΣΥ- ΔΗΚΟ διαθέτουν 28 ψήφους , ενώ απαιτούνται 29 ψήφοι. Από την άλλη, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και κάποιες διαρροές. Τα κόμματα ΑΚΕΛ , ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και οι Οικολόγοι θα ταχθούν, όπως διαφάνηκε από τις δηλώσεις των ηγετών τους, εναντίον.

Μετά τη σύσκεψη των αρχηγών, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, τόνισε ότι «πρέπει, με σύνεση, σωφροσύνη και ψυχραιμία να βάλουμε στη ζυγαριά τις παραμέτρους αυτής της απόφασης και να αναλογιστούμε τις συνέπειες μιας πιθανής απόρριψής της».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε ότι «δεν πήραμε απαντήσεις για πολλά ερωτήματα που θέσαμε. Επιχειρήσαμε να δούμε κατά πόσον υπάρχουν μικρά περιθώρια μικρής αναβολής της Ολομέλειας της Βουλής. Έχουμε μπροστά μας μια απόφαση που λέει ή όλα ή τίποτα».

Ο αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, δήλωσε ότι «δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι χειρότεροι των φόβων μας. Φαίνεται ξεκάθαρα, σημείωσε ότι στόχος Ευρωπαίων εταίρων μας είναι να εξοντώσουν την Κύπρο».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι είναι πρωτοφανή αυτά που συμβαίνουν σε μια μικρή χώρα. Ερωτηθείς για το αν είναι δεδομένη η στήριξη του ΔΗΚΟ προς την Κυβέρνηση ο κ. Καρογιάν, απάντησε ότι το κάθε κόμμα θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα αναλάβει τις ευθύνες του. Υπάρχουν σκιές σε αυτή την απόφαση που λήφθηκε, υπέδειξε ο κ. Καρογιάν. Δεν μπορούμε είπε, να αφήσουμε να στραγγαλιστεί η οικονομία και ο τόπος.

Ο Εκπρόσωπος των Οικολόγων κ. Γιάγκου, δήλωσε ότι ήταν μια παράφορα άδικη απόφαση κατά τη Κύπρου, στην οποία είμαστε αντίθετοι. Δε θα συναινέσουμε, σημείωσε, σε αυτά τα μέτρα που θα κατατεθούν στη βουλή. Μας έχουν το πιστόλι στον κρόταφο και μας πιέζουν να απαντήσουμε.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης, ο Υποδιοικητής της Κεντρικής Σπύρος Σταυρινάκης, ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Τάσσος Μητσόπουλος, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

Ο Πρόεδρος αργότερα συναντήθηκε και με τις διοικήσεις των τραπεζών και των συνεργατικών ιδρυμάτων.

Το Υπουργικό Συμβούλιο θα κληθεί να υιοθετήσει τα σχετιζόμενα με τις πρόνοιες του προγράμματος που συμφωνήθηκε στο Eurogroup νομοσχέδια. Η έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού θα γίνει, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, την Κυριακή το απόγευμα στις 16.00

Παράλληλα, το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων, που καλείται να ψηφίσει σε νόμο εκτάκτως αύριο η Βουλή των Αντιπροσώπων, έχει διαβιβαστεί στα κοινοβουλευτικά κόμματα. Το νομοσχέδιο έχει τίτλο «Ο περί τέλους των καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα νόμος του 2013».

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, σκοπός του νομοσχεδίου είναι η θέσπιση νομοθεσίας για τέλος επί των καταθέσεων που κατέχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα σε πιστωτικά ιδρύματα στη Δημοκρατία, που ανέρχεται για κάθε ευρώ καταθέσεως μέχρι 100.000 ευρώ σε πιστωτικά ιδρύματα στη Δημοκρατία την 17ην Μαρτίου 2013, στο 6,75%, και για κάθε ευρώ πάνω από εκατόν χιλιάδες στο 9.99%.
Πηγή: Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Καθημερινή Κύπρου, 24h.com.cy