Οι δημόσιοι υπάλληλοι δυσκολεύουν την επίσκεψη της τρόικας

Η «εύκολη» επίσκεψη της τρόικα όπως είχε προεξοφληθεί από πολλούς φέρεται να έχει δυσκολέψει εξαιτίας της συζήτησης για απολύσεις ή μη των δημοσίων υπαλλήλων. Είναι όμως μόνο οι απολύσεις που δεν θέλει να κάνει η κυβέρνηση το πρόβλημα των συζητήσεων;

Στη διαδικασία της αξιολόγησης και της διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων είναι φανερό ότι και καθυστερήσεις υπάρχουν και ερωτηματικά για την απόδοση του μέτρου καταγράφονται. Το ίδιο σίγουρο όμως είναι ότι δεν μπορούν να γίνουν και απολύσεις. Τουλάχιστον για το 2013. Η τρόικα έχει εκφράσει πολλές παρατηρήσεις για τη διαθεσιμότητα και αν με τους ρυθμούς που προχωρά θα υπαχθούν στο καθεστώς αυτό ως το τέλος του χρόνου 25 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι. Γι αυτό το λόγο υπάρχουν και οι συνεχείς επαφές με τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών. Αλλά απολύσεις δεν μπορεί να ζητήσει.

Ακόμα κι αν αύριο το πρωί βρεθεί ένας υπουργός που θα βάλει την υπογραφή του στις απολύσεις δύο, χιλίων, πέντε ή εικοσιπέντε χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει. Για να ξεκαθαρίσει η συζήτηση πρέπει να δούμε τι λεει ο νόμος και ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας. Για να απολυθεί δημόσιος υπάλληλος πρέπει είτε να έχει καταδικαστεί από πειθαρχικό συμβούλιο στο οποίο θα έχει πάει με το ερώτημα της απόλυσης είτε να καταργηθεί η θέση που υπηρετεί, να τεθεί σε διαθεσιμότητα για ένα χρόνο και αν δεν μετακινηθεί σε άλλη θέση τότε να βρεθεί εκτός δημοσίου.

Είναι λοιπόν φανερό πως αν γίνουν απολύσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν το 2014, δηλαδή σε ένα χρόνο από σήμερα. Μέσα σ’ αυτό το χρόνο θα μπορέσουμε να κρίνουμε αν η διαθεσιμότητα και η κινητικότητα αποτελούν μια πραγματική προσπάθεια αναδιάρθρωσης του δημοσίου ή ο φερετζές των απολύσεων.
Πηγή: Γιάννης Καντέλης