Διαβουλεύσεις Αθήνας – τρόικας: Αγκάθι η κινητικότητα στο Δημόσιο

Έως και την επόμενη εβδομάδα θα παρατείνουν την παραμονή τους στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών.

Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό -που αρχικά ήταν προγραμματισμένη για σήμερα- θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, ενώ την Κυριακή έχει οριστεί νέο ραντεβού του υπουργού Οικονομικών με την τριμερή.

Το μεγαλύτερο αγκάθι στην ατζέντα των θεμάτων είναι η κινητικότητα στο Δημόσιο. Οι ελεγκτές φέρονται να συνδέουν την εκταμίευση της δόσης με την απομάκρυνση, μέσα στον Απρίλιο, περίπου 7 χιλιάδων επίορκων υπάλληλων.

Τεχνικά κλιμάκια
της τρόικας αναμένεται να συναντηθούν σήμερα Πέμπτη με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών και Εργασίας, προκειμένου να συζητήσουν τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και την καταβολή του ενιαίου φόρου ακινήτων σε δόσεις.

Σημειώνεται ότι η τρόικα δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα δεκτική απέναντι στα επιχειρήματα του οικονομικού επιτελείου για τη βελτίωση ορισμένων φορολογικών μέτρων που κρίνονται αναποτελεσματικά, όπως ο ΦΠΑ στην εστίαση και ο ΕΦΚ στα καύσιμα, επιχειρώντας να μεταθέσουν την συζήτηση σε επόμενη επίσκεψη τους.

Αντίθετα φαίνονται πιο δεκτικοί στην πρόταση του ΥΠΟΙΚ για περισσότερες δόσεις για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών με πηγές του υπουργείου να τονίζουν ότι είμαστε κοντά σε ρύθμιση.

Αίτημα για πρόσληψη μόνιμων και επικουρικών γιατρών έχει υποβάλλει στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης το υπουργείο Υγείας όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέτζος στη Βουλή.

Την αντίθεσή του ΣΥΡΙΖΑ στις απολύσεις στο δημόσιο τομέα εξέφρασε στον ΣΚΑΪ ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας.

Πηγή: Νίκος Φιλιππίδης, Newsdesk ΣΚΑΪ