Βενιζέλος: «Ευκαιρία για τη χώρα η αναθεώρηση του Συντάγματος»

Ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί για τη χώρα, χαρακτήρισε τη δυνατότητα αναθεώρησης του Συντάγματος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σε διημερίδα του ΙΣΤΑΜΕ Ανδρέας Παπανδρέου, με θέμα: «Η πρόκληση της αναθεώρησης του Συντάγματος» στο αμφιθέατρο του Μεγάρου Καρατζά.

Πρόσθεσε ότι τα θέματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος είναι απαραίτητο να συνδέονται με την οικονομική κρίση και να βοηθήσουν στο να ξεπεραστεί και να μην επαναληφθεί. «Πρέπει να μιλήσουμε για το ελάχιστο εγγυημένο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης», σημείωσε.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «η αναθεώρηση πρέπει να είναι συναινετική, υπεύθυνη και ριζοσπαστική, αφού και η κρίση είναι ριζοσπαστική» προσθέτοντας ότι πρέπει να συμφωνήσουν σε αυτήν τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και όσο είναι δυνατόν, τα κόμματα του συνταγματικού τόξου.

Σύστημα διακυβέρνησης και πολίτευμα

Για το σύστημα διακυβέρνησης, ο κ. Βενιζέλος πρότεινε μετάβαση από τον πρωθυπουργικοκεντρικό -όπως είπε- κοινοβουλευτισμό, στο συνεργατικό κοινοβουλευτισμό.

Υποστήριξε ότι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να συνεχίσει να γίνεται από τη Βουλή, αποσυνδεόμενη από τη διάλυσή της σε περίπτωση αδυναμίας εκλογής.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «σε κάθε περίπτωση, πρέπει να προστατευθεί το πολίτευμα από κάθε δυνατότητα αλλοίωσής του και πρέπει να υπάρξει σεβασμός τα δημοκρατικής συνταγματικής τάξης, απέναντι στην απειλή του νεοναζισμού».

Εκλογικό σύστημα


Έμφαση έδωσε στην αναγκαιότητα αλλαγής του εκλογικού συστήματος, με διατήρηση των χαρακτηριστικών της αναλογικότητας αλλά ενισχύοντας την κυβερνητική σταθερότητα, μακριά από πολώσεις.

Χαρακτήρισε αποπροσανατολιστική τη συζήτηση για αλλαγή του αριθμού των βουλευτών, λέγοντας ότι τίθεται σε κίνδυνο η εκπροσώπηση περιφερειών.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε υπέρ του «μονοκαμεραλισμού» δηλαδή υπέρ της ύπαρξης ενός νομοθετικού σώματος και της διατήρησης της πλειοψηφίας των 2/3 των βουλευτών για σημαντικές αποφάσεις.

Κράτος Δικαίου, ελευθερία έκφρασης και ρόλος της Δικαιοσύνης

Επισήμανε την ανάγκη διασφάλισης του κράτους δικαίου, της προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας, του σεβασμού της διεθνούς θέσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του καθορισμού εγγυήσεων λειτουργίας των ΜΜΕ και των διαδικτυακών μέσων και την απαγόρευση –όπως είπε- του «λαθρεμπορίου επιρροής».

Αναφορικά με τη Δικαιοσύνη, είπε πως πρέπει να συζητηθούν θέματα, που αφορούν στην ανεξαρτησία της, τα όρια του συνδικαλισμού στη δικαιοσύνη και το ρόλο της σε επενδύσεις και ανάπτυξη. Πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει η αρχή της ισοτιμίας των εξουσιών. Παράλληλα πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρξει διάλογος μεταξύ δικαστικής και νομοθετικής εξουσίας.
Πηγή: skai.gr