Εντείνονται οι πιέσεις προς το Βερολίνο για την Κύπρο

Μερικές ώρες πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, το οποίο θα ασχοληθεί για πολλοστή φορά με την Κύπρο, εντείνονται οι πιέσεις προς τη Γερμανία να εγκαταλείψει την αρνητική στάση που τηρεί στο ζήτημα της διάσωσης της μεγαλονήσου. Η ΕΚΤ απαιτεί το ταχύτερο μια απόφαση για την συγκρότηση ενός πακέτου στήριξης της Κύπρου. Σε συνέντευξή του προς την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt το μέλος του διευθυντηρίου της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν καλεί την ευρωζώνη να έχει διευθετήσει το ζήτημα μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Η γερμανική κυβέρνηση καθυστερεί την απόφαση


Μέχρι στιγμής, πάντως, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει εάν θα εγκρίνει τη χορήγηση δανειακής βοήθειας προς την Λευκωσία. Με αυτή τη στάση «μπλοκάρει» τη λήψη απόφασης και από τους άλλους εταίρους στην ευρωζώνη. Μάλιστα, πριν από μερικές εβδομάδες το Βερολίνο διέψευσε ρεπορτάζ που ήθελε τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να έχει εγκαταλείψει την αρνητική του στάση και να επεξεργάζεται με μυστικότητα πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου. Μέχρι τώρα ο κ. Σόιμπλε επιμένει στην άποψή του ότι η Κύπρος δεν είναι «συστημικά σημαντική». Με λίγα λόγια ενδεχόμενη χρεοκοπία της μεγαλονήσου δεν θα σήμαινε κινδύνους για την ευρωζώνη. Το πρόβλημα δεν περιορίζεται στην στάση της κυβέρνησης. Και η κεντροαριστερή αντιπολίτευση θέτει όρους προκειμένου να συναινέσει σε ένα πακέτο στήριξης της Λευκωσίας, παραπέμποντας στην ανάγκη συρρίκνωσης του κυπριακού τραπεζικού τομέα και λήψης μέτρων για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος.

«Eάν η Κύπρος δεν λάβει βοήθεια, θα περιέλθει σε αδυναμία πληρωμών»


Ο Γιοργκ Άσμουσεν, ωστόσο, δεν μασάει τα λόγια του. «Για να μην υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία, εάν η Κύπρος δεν λάβει εξωτερική βοήθεια, θα περιέλθει σε αδυναμία πληρωμών». Αναφερόμενος στις ενστάσεις που διατυπώνουν τα γερμανικά κόμματα στα συμφραζόμενα του προεκλογικού αγώνα, το στέλεχος της ΕΚΤ υπογραμμίζει: «Όποιος προσδοκά να καθυστερήσει μέχρι τις ομοσπονδιακές εκλογές τη λήψη απόφασης, θα απογοητευθεί». Ο κ. Άσμουσεν υποστηρίζει ότι θα κινδυνεύσει όλο το σύστημα του ευρώ σε περίπτωση που μία χώρα χρεοκοπήσει και προσθέτει ότι στην περίπτωση αυτή θα εξανεμισθούν όλα όσα επετεύχθησαν στη διαδικασία αντιμετώπισης της «ευρωκρίσης».

Αναφερόμενος στις κατηγορίες περί ξεπλύματος χρήματος από κυπριακές τράπεζες, ο Γιοργκ Άσμουσεν επισημαίνει: «Μια καλή ιδέα θα ήταν μια διεθνής εταιρεία οικονομικών ελεγκτών να εξετάσει επί τόπου τις καταγγελίες».

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup θα συζητηθεί εκ νέου το θέμα της Κύπρου, θεωρείται ωστόσο βέβαιο πως δεν θα υπάρξουν αποφάσεις. Οποιεσδήποτε εξελίξεις στο θέμα της Κύπρου θα πρέπει να αναμένονται μετά τις προεδρικές εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου, αναφέρουν ευρωπαίοι διπλωμάτες. Αλλά και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών παραπέμπει τις αποφάσεις για τη δανειακή βοήθεια προς τη Λευκωσία στο Εurogroup του Μαρτίου.
Πηγή: Σταμάτης Ασημένιος, dpa Υπεύθ. Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη