Χριστόφιας: Το κούρεμα του ελληνικού χρέους έριξε σε κρίση την Κύπρο

«Το κούρεμα του ελληνικού χρέους, στοίχισε στην Κύπρο σχεδόν πέντε δισ. ευρώ και έριξε, δυστυχώς, τη χώρα μας στη δίνη μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης» τόνισε ο πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας, από τις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, στο μήνυμά του σημείωσε ότι «η Κύπρος πάντοτε είναι παρούσα με δημιουργικές θέσεις στις υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και εκτίμησε ότι έχει «συμβάλει εποικοδομητικά στην περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μέσω μιας Καλύτερης Ευρώπης, με κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, που στο επίκεντρο των πολιτικών της να έχει τον άνθρωπο και τις εύλογες του ανάγκες».

Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την ικανοποίησή του που «η Ένωση τελικά αντιλαμβάνεται την ανάγκη για συνδυασμό των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των πολιτικών ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων απασχόλησης».

Αναφερόμενος στο κούρεμα του ελληνικού χρέους, είπε ότι στοίχισε στην Κύπρο σχεδόν πέντε δισ. ευρώ «και έριξε, δυστυχώς, τη χώρα μας στη δίνη μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης. Τα λέω αυτά χωρίς να σημαίνει ότι οι τραπεζίτες στο τόπο μας είναι άμοιροι ευθύνης».

Για την προσφυγή της Κύπρου στο Μηχανισμό Στήριξης που χαρακτήρισε «ως μηχανισμό αλληλεγγύης της Ένωσης προς τα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες», είπε ότι η Κύπρος, δεν ζητά χαριστικά βοήθεια, «ζητούμε δάνειο το οποίο θα αποπληρώσουμε ανταποκρινόμενοι στο έπακρο στις υποχρεώσεις μας».

Ωστόσο όπως είπε «αντί της κατανόησης και της αλληλεγγύης, γίναμε θύματα διαβολής, αποδεδειγμένης διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, δυσφήμισης της Κυπριακής Δημοκρατίας με εργαλείο τις ρωσικές καταθέσεις στο νησί, οι οποίες κατόπιν ενδελεχών ερευνών από εξειδικευμένους διεθνείς οργανισμούς, καταδεικνύεται ότι νόμιμα έχουν γίνει στην Κύπρο... Θλίβομαι ειλικρινά για αυτή την κατάσταση και φεύγω πικραμένος. Η Κύπρος εφαρμόζει Μνημόνιο, χωρίς να έχει υπογράψει Μνημόνιο και υπόκειται ο κυπριακός λαός σε μεγάλες θυσίες».
Πηγή: skai.gr