Ρομπέι: O χαμηλότερος προϋπολογισμός στα χρονικά της ΕΕ

Το χαμηλότερο προϋπολογισμό στα χρονικά της ΕΕ αποφάσισαν οι ευρωπαίοι ηγέτες στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή το απόγευμα.

Το νέο πολυετές πλαίσιο χρηματοδότησης για τα έτη 2014 - 2020 είναι κατά 34 δισ. ευρώ χαμηλότερο συγκριτικά με προηγούμενη επταετία δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου.

Ανέφερε ότι οι δεσμεύσεις ανέρχονται σε 959 δισ. ευρώ, ενώ οι πραγματικές πληρωμές στα 908 δισ. ευρώ, προκαλώντας έλλειμμα 51 δισ. ευρώ.

«Η συμφωνία έκλεισε. Το ευρωπαϊκό συμβούλιο συμφώνησε για τον προϋπολογισμό για την υπόλοιπη δεκαετία. Άξιζε η αναμονή», δήλωσε νωρίτερα μέσω twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Ρομπέι σημείωσε ότι μία από τις πιο βασικές προκλήσεις είναι η ανεργία και ιδιαίτερα των νέων και τόνισε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία στις χώρες που έχουν τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία. Είπε ακόμα ότι η συμφωνία δείχνει τη συλλογική υπευθυνότητα των Ευρωπαίων ηγετών.

Σημειώνεται ότι οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης διαμαρτύρονταν έντονα, διότι θεωρούν ότι οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις που λαμβάνουν είναι πολύ περιορισμένες. Ωστόσο, χώρες όπως η Βρετανία και η Ολλανδία πίεζαν για περικοπές.

Ο προϋπολογισμός πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ωστόσο, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, «απείλησε» εχθές ότι το Σώμα δεν θα ψηφίσει έναν προϋπολογισμό, ο οποίος θα είναι ελλειμματικός.
Πηγή: skai.gr