Στάινμπρουκ: Η Μέρκελ να πει επιτέλους την αλήθεια

Τετραήμερη περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με σταθμούς στο Δουβλίνο, το Λονδίνο, την Αθήνα και τη Χάγη ξεκινά σήμερα ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ. Στο επίκεντρο των επαφών του σοσιαλδημοκράτη πολιτικού η «ευρωκρίση» και οι εξελίξεις στην ΕΕ. Την Αθήνα θα επισκεφτεί συγκεκριμένα την Τετάρτη.

Σε συνέντευξή του προς το περιοδικό Der Spiegel, ο Πέερ Στάινμπρουκ υπογραμμίζει ότι η ΕΕ είναι ντε φάκτο «εδώ και πολύ καιρό μια ένωση ευθύνης» και σε τελική ανάλυση αυτό θα οδηγήσει στο να υποχρεωθεί η Γερμανία να πληρώσει. Πόσο μεγάλο θα είναι το ποσό αυτό, δηλώνει πως δεν το γνωρίζει ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός. «Θα πρέπει όμως να προετοιμαστούμε για αυτό και η Άγκελα Μέρκελ, που αρχικά δεν ήθελε να δώσει ούτε ένα σεντ στην Ελλάδα, θα πρέπει να πει επιτέλους στους πολίτες την αλήθεια», τονίζει ο κ. Στάινμπρουκ.

Δεν είναι βέβαιο ότι τα χειρότερα πέρασαν


Στο ερώτημα εάν τα χειρότερα έχουν περάσει όσον αφορά την ευρωκρίση, ο υποψήφιος καγκελάριος απαντά προσεκτικά, λέγοντας ότι χαίρεται για την εξέλιξη των επιτοκίων όσον αφορά τα κρατικά ομόλογα των μεσογειακών χωρών και επισημαίνει ότι έχει βελτιωθεί η κατάσταση στο εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας. «Ωστόσο, είμαι πολύ προσεκτικός όσον αφορά την πρόγνωση ότι αφήσαμε πίσω μας τα χειρότερα», διευκρινίζει ο κ. Στάινμπρουκ.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας προβαίνει στην διαπίστωση ότι το κόστος της αντιμετώπισης της κρίσης θα ήταν μικρότερο και η ανάκαμψη της οικονομίας δεν θα καθυστερούσε τόσο πολύ εάν η καγκελάριος τον Μάιο του 2010 και οι σημαντικότεροι παίκτες στις Βρυξέλλες είχαν συμφωνήσει σε μια σαφή δέσμευση, που θα έλεγε ότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα είναι ασφαλή. «Αυτό θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές, που θα απέτρεπε τις επιθέσεις στην ευρωζώνη. Στην πραγματικότητα αυτές οι επιθέσεις διήρκεσαν δύο χρόνια», λέει χαρακτηριστικά ο γερμανός πολιτικός.

Είναι πολιτικά σκόπιμο να αυξηθεί η ρωσική επιρροή στην Κύπρο;


Αναφερόμενος στο ζήτημα της διάσωσης της Κύπρου, ο Πέερ Στάινμπρουκ τονίζει ότι το SPD θα εγκρίνει το πακέτο στήριξης της μεγαλονήσου μόνο εφόσον πληρούνται τέσσερις όροι: Πριν την επιχείρηση διάσωσης, η Κύπρος θα πρέπει να προχωρήσει σε εξυγίανση του υπερδιογκωμένου τραπεζικού της τομέα και στο πλαίσιο αυτό σε εκκαθάριση μεμονωμένων ιδρυμάτων. Επίσης, η κυβέρνηση στη Λευκωσία θα πρέπει να λάβει αυστηρά μέτρα κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και να βάλει τέλος στο φορολογικό ντάμπινγκ. Τέλος, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός τονίζει ότι η Κύπρος θα πρέπει να εισαγάγει τον φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Στο ερώτημα εάν θεωρεί ότι η ευρωζώνη θα αντέξει το ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου από το κοινό νόμισμα, ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος υπογραμμίζει ότι δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται τόσο αβασάνιστα εικασίες γύρω από αυτό το θέμα. Παραπέμποντας στις δεσμεύσεις της ΕΚΤ και του προέδρου της Μάριο Ντράγκι για τη συνοχή της νομισματικής ένωσης, επισημαίνει ότι θα δεχόταν πλήγμα η αξιοπιστία της ευρωζώνης εάν μέλος της την εγκατέλειπε. Ο Στάινμπρουκ υπενθυμίζει ότι το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου είναι στενά συνδεδεμενο με το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να εξεταστεί ποιοι δίαυλοι μετάδοσης της κρίσης υπάρχουν.

Στο ερώτημα εάν θα πρέπει να συμμετάσχει και η Ρωσία στη διάσωση της Κύπρου, ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός διερωτάται εάν αυτό είναι καλό από πολιτικής πλευράς. «Είναι αποδεκτή η ισχυρή ρωσική επιρροή ή θέλουμε καλύτερα να ενισχύσουμε τα ευρωπαϊκά συμφέροντα στην Κύπρο; Τάσσομαι υπέρ της συνοχής της Ευρώπης και της διατήρησης της ευρωπαϊκής επιρροής», λέει ο κ. Στάινμπρουκ.


Πηγή: Σταμάτης Ασημένιος, Der Spiegel - Υπεύθ. Σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη