Το παρασκήνιο της μεταστροφής: Γιατί Σαμαράς & Βενιζέλος αποφάσισαν να υπάρξουν τέσσερις κάλπες

Οι έντονες αντιδράσεις των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, που εκδηλώθηκαν ήδη από το βράδυ της Τετάρτης, η απόφαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ να παραμείνει στη διαδικασία της ψηφοφορίας και να μη συμμετάσχει παρά μόνον στην κάλπη της Χρυσής Αυγής, αλλά και η σκληρή κριτική για τις ακολουθούμενες μεθοδεύσεις από το σύνολο των μέσων ενημέρωσης φαίνεται ότι οδήγησαν στην αναδίπλωση της συμπολίτευσης και στην επιλογή να στηθούν, τελικά, τέσσερις κάλπες κατά την ψηφοφορία στη Βουλή.

Το σενάριο των τεσσάρων, ονομαστικών, καλπών είχε συζητηθεί ως τελευταία καταφυγή ήδη από χθες, όταν είχε διαπιστωθεί η ένταση κατά τη διάρκεια της διάσκεψης των προέδρων, η απροθυμία αρκετών πράσινων και γαλάζιων βουλευτών να ακολουθήσουν τη γραμμή της αποχώρησης και η διαφαινόμενη απόφαση της ΔΗΜΑΡ να δώσει το «παρών» και στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ. Ενεργοποιήθηκε, δε, πλήρως όταν χθες στις 10 το πρωί επιβεβαιώθηκε η απόφαση του κόμματος του κ. Κουβέλη. Λίγα λεπτά αργότερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος είχε διαδοχικές επικοινωνίες με τον υπουργό Επικρατείας Δημ. Σταμάτη, τον πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη, όχι όμως και με τον κ. Φ. Κουβέλη, κατά τη διάρκεια των οποίων πρότεινε να τοποθετηθούν τέσσερις κάλπες. Στόχος του κ. Βενιζέλου, ο οποίος εικάζεται ότι είχε εν τω μεταξύ εξασφαλίσει την ομοιογενή στάση των βουλευτών του κόμματός του, ήταν να αποσείσει από επάνω του τις κατηγορίες περί προσπάθειας συγκάλυψης. Ο κύκλος επικοινωνιών πραγματοποιήθηκε μεταξύ 10.15 - 10.30 και κατέληξε στην αλλαγή στάσης που παρουσίασε εν τέλει στη Βουλή ο κ. Ευ. Βενιζέλος.

Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή, ωστόσο, που διακινείτο στα κοινοβουλευτικά γραφεία, την πρωτοβουλία για την αναζήτηση της λύσης που θα αποκλιμάκωνε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης είχε ο πρόεδρος της Βουλής, σε επικοινωνία του με τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Μεϊμαράκης διαβλέποντας το εκρηκτικό αδιέξοδο επανέφερε ως λύση εκτόνωσης τη, δική του λέγεται, αρχική ιδέα περί των 4 καλπών.

Είναι βέβαιο ότι ο κ. Μεϊμαράκης, όπως επίσης στενοί συνομιλητές του πρωθυπουργού και σε κάποιες περιπτώσεις ο ίδιος ο κ. Σαμαράς έγιναν από το βράδυ της Τετάρτης αποδέκτες του έντονου προβληματισμού των γαλάζιων βουλευτών για την... εισήγηση περί αποχής από τη δεύτερη και τρίτη ψηφοφορία που αφορούσε τις προτάσεις της αντιπολίτευσης. Από το γραφείο του κ. Μεϊμαράκη πέρασαν χθες δεκάδες στελέχη εκφράζοντας ενστάσεις και επιχειρηματολογώντας ότι η ενδεχόμενη υλοποίηση της... σύστασης για αποχή (σ.σ. η οποία πάντως παρέμεινε μέχρι τέλους ανοιχτό σενάριο) συνιστούσε αυτοεξευτελισμό και θα προκαλούσε την εύλογη κριτική της κοινής γνώμης.

Αλληλομετάθεση ευθυνών

Την ίδια στιγμή, στο παρασκήνιο και παρά την ευθυγράμμιση των δύο κομμάτων που καταγράφηκε μέχρι το τέλος της χθεσινής διαδικασίας βρισκόταν σε εξέλιξη μία πλήρης προσπάθεια αλληλομετάθεσης των ευθυνών για τη διαχείριση του ζητήματος. Εκ μέρους του Μαξίμου γινόταν, σαφώς, λόγος για επίμονες προσπάθειες του κ. Βενιζέλου να αποτρέψει κάποιο «ατύχημα» κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας, τόσο για τον ίδιο όσο και για τον κ. Γ. Παπανδρέου. Στον αντίποδα, η Ιππποκράτους επέμενε ότι η πρακτική των τριών ψηφοφοριών και των επτά συνολικά καλπών ήταν πρόταση του Μεγάρου Μαξίμου.
Πηγή: skai.gr