BBC: Η λίστα Λαγκάρντ, η διαφθορά και η οργή των πολιτών

Στην υπόθεση που έχει «αιχμαλωτίσει» τους Έλληνες επί μήνες αναφέρεται ρεπορτάζ του ραδιοφώνου του BBC, αυτήν της λίστας Λαγκάρντ.

Ο ανταποκριτής του BBC μεταφέρει εν συντομία το ιστορικό της υπόθεσης και σημειώνει ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου, που αρνήθηκε να μιλήσει στο BBC, έχει απορρίψει τις κατηγορίες σε βάρος του λέγοντας ότι υποψιάζεται ποιος έχει αλλοιώσει τη λίστα.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου δηλώνει ότι ο τρόπος που ενήργησαν και οι δύο προηγούμενοι υπουργοί Οικονομικών είναι απαράδεκτος, την ώρα μάλιστα που όπως σημειώνει είχαν εξαπολύσει καταιγίδα φόρων στοχεύοντας τους αδύνατους.

Ο ανταποκριτής του BBC αναφέρεται στη φοροδιαφυγή ως το εδώ και καιρό εθνικό σπορ στην Ελλάδα. Συνομιλεί με τον αναπληρωτή διευθυντή του ΣΔΟΕ Θεόδωρο Φλωράτο, σημειώνοντας ότι ο ρόλος του σώματος στην υπόθεση ερευνάται.

Ο κ. Φλωράτος κάνει λόγο για 30 με 40 νέες υποθέσεις φοροδιαφυγής κάθε μέρα. Όπως λέει, οι Έλληνες δεν έμαθαν ποτέ να πληρώνουν τους φόρους τους, την ώρα που στη βόρεια Ευρώπη η νοοτροπία είναι διαφορετική από το νότο. Σημειώνει πάντως ότι τα περιστατικά μειώνονται: «Όλα αλλάζουν διότι οι έλεγχοι είναι πιο αυστηροί. Πριν από δύο χρόνια είχαμε 30.000 περιστατικά σε ένα έτος και τώρα έχουμε 18.000», λέει ο αξιωματούχος του ΣΔΟΕ.

Ο ανταποκριτής του BBC τονίζει πως οι πολίτες της χώρας αισθάνονται ότι οι πλούσιοι δεν έχουν κυρώσεις όταν φοροδιαφεύγουν. Αναφέρει ότι περισσότεροι από τους μισούς γιατρούς στο Κολωνάκι είχαν δηλώσει μικρότερο από το πραγματικό εισόδημά τους.

Συνομιλεί και με το δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα ο οποίος σχολιάζει ότι οι πολίτες αισθάνονται το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών να έχει διευρυνθεί και με τη λίστα Λαγκάρντ πιέζουν για να τιμωρηθούν οι πολιτικοί, καθώς το να έχουν κάποιον στον οποίο πραγματικά μπορούν να επιρρίψουν ευθύνες είναι παρηγορητικό.

Νεαροί που μιλούν στο BBC εμφανίζονται οργισμένοι, χαρακτηρίζουν «σχεδόν κωμικές» τις προσπάθειες συγκάλυψης της αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ και ζητούν να τιμωρηθεί έστω για μία φορά ένας πολιτικός.

Το ρεπορτάζ καταλήγει με την επισήμανση ότι η κοινωνική αναταραχή είναι δείγμα οργής ενάντια στο πολιτικό κατεστημένο της χώρας και ότι η λίστα Λαγκάρντ είναι για τους Έλληνες πολίτες απόδειξη της διαφθοράς που ακόμα κατατρώει την καρδιά της χώρας με διαφορετικούς κανόνες για έχοντες και μη-έχοντες.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο