Τις θυσίες των Ελλήνων τονίζει ο A. Σαμαράς από το Βερολίνο

Ενώ στην αρχή δεν προβλεπόταν, τελικά έγιναν δηλώσεις της Άγκελα Μέρκελ και του Αντώνη Σαμαρά, όχι μετά άλλα πριν την έναρξη της άτυπης συνάντησης στην καγκελαρία, πράγμα που από ορισμένους πολιτικούς αναλυτές σχολιάστηκε ως ένδειξη διάστασης απόψεων.

Αυτή η εκτίμηση δεν διαψεύστηκε πάντως από την καγκελάριο. Σε αντίθεση με δηλώσεις της στο πρόσφατο παρελθόν η κ. Μέρκελ δεν έκανε καμία θετική αναφορά για τις προόδους στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, παρά αρκέστηκε να πει ότι θέλει να ενημερωθεί για αυτές.

Όπως τόνισε ακόμη, σκοπεύει να ενημερώσει τον κ. Σαμαρά και για την πορεία της οικονομίας στη Γερμανία, αφού η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που καταβάλλει προσπάθειες. Τόνισε μάλιστα το γεγονός ότι και η Γερμανία θα πρέπει να διασφαλίσει την οικονομική της ανάπτυξη. «Και εμείς θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να διασφαλίσουμε οικονομική ανάπτυξη και θέσεις εργασίας», δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος.

Aνάγκη αλληλεγγύης και ανάκτησης της εμπιστοσύνης

«Πολιτικός της χρονιάς» ο Αντώνης Σαμαράς για την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt «Πολιτικός της χρονιάς» ο Αντώνης Σαμαράς για την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Ως θέση άμυνας, αν μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε έτσι, ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε να αναφερθεί στις θυσίες του ελληνικού λαού προκειμένου να εφαρμοστούν τα μεταρρυθμιστικά προγράμματα και στην ανάκτηση της διεθνούς αξιοπιστίας ενώ υπογράμμισε την ανάγκη εμπιστοσύνης των λαών της Ευρώπης και των διεθνών αγορών.

Προς την κατεύθυνση αυτή, είπε ο έλληνας πρωθυπουργός, έχουν παρθεί μέτρα και έχουν ψηφιστεί σχετικοί νόμοι, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα για επενδύσεις αλλά και για να διασφαλιστεί η ρευστότητα. Κάτι που είναι αναγκαίο για την προώθηση της ανάπτυξης και κατ’ επέκταση και για την καταπολέμηση της ανεργίας, κυρίως των νέων.

Διαβάστε αναλυτικά τις δηλώσεις ΕΔΩ.


Διαβάστε ΕΔΩ τα σχόλια του γερμανικού τύπου για τη συνάντηση Μέρκελ – Σαμαρά.



Πηγή: Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο - Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη