Σκουρλέτης: Ήδη καμένος ο Παπακωνσταντίνου – Μητσοτάκης: Δεν υπάρχουν ποινικές ευθύνες Βενιζέλου (upd)

Στην ταχεία σύσταση της προανακριτικής προχωρούν τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης. Η σχετική πρόταση αναμένεται να συζητηθεί έως τις 18 Ιανουαρίου.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσει το απόγευμα για να διαμορφώσει την τελική του πρόταση την οποία θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες.

«Η επιλογή να καεί ο ήδη καμένος Γιώργος Παπακωνσταντίνου είναι μια επιλογή εκτόνωσης» είπε στο ΣΚΑΪ 100,3 ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σχολιάζοντας την κατάθεση πρότασης των τριών κυβερνητικών εταίρων για σύσταση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού για την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ. Πρόσθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει στο κάδρο των ευθυνών και τους κυρίους Βενιζέλο-Παπανδρέου, ενώ τόνισε ότι πολιτικές ευθύνες έχει και ο νυν υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Αναφερόμενη στην πρόταση που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ η βουλευτής Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ είπε ότι θα συμπεριληφθούν όλοι όσοι έχει προκύψει ότι είχαν εμπλοκή στην υπεξαγωγή του εγγράφου και δεν το χρησιμοποίησαν αρμοδίως. Τόνισε ότι δεν κάνει καμία προαναγγελία και η απάντηση θα ανακοινωθεί θεσμικά, αλλά απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι αναφέρεται στους κυρίους Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλο.

Για τον Φίλιππο Σαχινίδη, είπε ότι αν και εξετάστηκε από την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, δεν απάντησε σε καμία ερώτηση και κατηγόρησε τον πρόεδρο της επιτροπής Τάσο Νεράντζη ότι δεν την άφησε να κάνει ερωτήσεις (κάτι που αρνήθηκε ο κ. Νεράτζης, λέγοντας ότι ρωτούσε για Τρίτη φορά κάτι που δεν προβλέπεται από τον κανονισμό).

Για τον Γιάννη Στουρνάρα είπε «περιμένουμε απάντηση, γιατί δεν έκανε τίποτα επί τρεις μήνες για την ανάκτηση της λίστας», σημειώνοντας ότι οι τρεις μήνες είναι χρόνος παραγραφής.

«Η φοροδιαφυγή δεν πρέπει να περιοριστεί στον κ. Παπακωνσταντίνου αλλά να τεθούν παράμετροι για όσους έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό» τόνισε μέσω του ΣΚΑΪ 100,3 ο βουλευτής της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως είπε δεν υπάρχουν στοιχεία για ποινικές ευθύνες του κ. Βενιζέλου στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, αλλά έχει πολιτικές ευθύνες καθώς δεν περιόρισε την φοροδιαφυγή.

Αυτή την χρονική στιγμή διερευνώνται ποινικές ευθύνες και για να στοχοποιηθεί κάποιο πρόσωπο πρέπει να υπάρχουν επαρκή στοιχεία σημείωσε ο Νίκος Τσούκαλης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ.
Προσθεσε οτι οι ευθύνες εντοπίζονται προς στιγμήν στο πρόσωπο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Είπε ακόμη ότι όταν θα αρχίσει η προανακριτική επιτροπή ουσιαστικά θα επιτελεί χρέη εισαγγελέα πλημμελειοδικών και η εξέταση θα επεκταθεί και στους ισχυρισμούς όλων των εμπλεκομένων.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ευθύνες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην υπόθεση αλλοίωσης της λίστας Λαγκάρντ.

Την πρόταση υπογράφουν 71 βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Από τη ΝΔ υπογράφουν 36 βουλευτές, από το ΠΑΣΟΚ 22 και από τη ΔΗΜΑΡ 13.

Δεν υπογράφουν από τη ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς, από το ΠΑΣΟΚ οι Βενιζέλος-Παπανδρέου-Κακλαμάνης και από τη ΔΗΜΑΡ οι Κουβέλης-Βουδούρης-Μουτσινάς.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αρνείται όλες τις κατηγορίες, αντιτείνοντας πως το όλο ζήτημα συνιστά απόπειρα ενοχοποίησής του.
Πηγή: skai.gr