Άσκηση δίωξης κατά του Γ. Παπακωνσταντίνου ζητούν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

Άσκηση δίωξης κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, για τα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος, όσον αφορά την αλλοίωση που φέρεται να προκάλεσε στη λίστα Λαγκάρντ, ζητούν τα τρία κόμματα της συμπολίτευσης, μέσω σχετικής πρότασης που κατατέθηκε στη Βουλή.

Την πρόταση συνυπογράφουν 71 βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Από τη ΝΔ υπογράφουν 36 βουλευτές, από το ΠΑΣΟΚ 22, και από τη ΔΗΜΑΡ 13. Σημειώνεται πως δεν υπογράφουν οι αρχηγοί των τριών συμπολιτευόμενων κομμάτων, Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της πρότασης, οι ενδείξεις ενοχής του πρώην υπουργοί Οικονομικών στηρίζονται στο αναμφισβήτητο γεγονός ότι είχε τόσο τη δυνατότητα όσο και το κίνητρο να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια, καθιστώντας έτσι τη συγκεκριμένη συμπεριφορά του ερευνητέα κατά το νόμο.

Παράλληλα, οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι ζητούν τη συζήτηση της εν λόγω πρότασης ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, προκειμένου να ληφθεί απόφαση για τη συγκρότηση ή μη μίας ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει τις τυχόν ευθύνες του κ. Παπακωνσταντίνου. Η σύσταση επιτροπής προαπαιτεί τη συλλογή υπογραφών από τουλάχιστον 30 βουλευτές.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ενεπλάκη στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ την Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου, καθώς η έρευνα των εισαγγελικών αρχών κατέδειξε πως από το αρχικό αντίτυπο της λίστας, το οποίο παραδόθηκε από τις γαλλικές Αρχές επί θητείας Παπακωνσταντίνου, είχαν αφαιρεθεί τα ονόματα συγγενικών προσώπων του πρώην υπουργού.

Ο ίδιος αρνείται όλες τις κατηγορίες, αντιτείνοντας πως το όλο ζήτημα συνιστά απόπειρα ενοχοποίησής του.
Πηγή: Αντώνης Αντζολέτος