Κλείσιμο

ΝΔ: Απόδοση ευθυνών σε όποιον αλλοίωσε τη λίστα Λαγκάρντ – πυρά ΣΥΡΙΖΑ και ΧΑ

Σφοδρή κριτική από την πλευρά της αντιπολίτευσης αλλά και της συμπολίτευσης προκάλεσε η αποκάλυψη πως, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αφαίρεσε ονόματα συγγενικών του προσώπων από την αποκαλούμενη λίστα Λαγκάρντ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αρνείται πως πραγματοποίησε οποιαδήποτε αλλαγή στη λίστα Λαγκάρντ, την οποία παρέλαβε από τις γαλλικές Αρχές κατά τη θητεία του στο ΥΠΟΙΚ. [Διαβάστε τη σχετική του ανακοίνωση ΕΔΩ]

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Παπακωνσταντίνου διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ, με την Ιπποκράτους να σημειώνει πως ο πρώην έχει προκύψει «τεράστιο ζήτημα ευθύνης» για τον πρώην υπουργό. [Διαβάστε το σχετικό άρθρο ΕΔΩ]

Απόδοση ευθυνών ζητά η ΝΔ

Την «απόδοση ευθυνών» σε οποιονδήποτε «παρενέβη και αλλοίωσε το περιεχόμενο της λίστας [Λαγκάρντ]» ζητά με ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία, προσθέτοντας πως οι ευθύνες που βαραίνουν τους απανταχού υπεύθυνους είναι «βαρύτατες».

«Οι ευθύνες όποιου παρενέβη και αλλοίωσε το περιεχόμενο της λίστας είναι βαρύτατες. Η αλήθεια πρέπει να έρθει άμεσα στο φως, όπως άμεση πρέπει να είναι και η απόδοση ευθυνών σε όποιον ανήκουν», αναφέρει χαρακτηριστικά η Συγγρού.

«Με αφορμή τη διαπίστωση από τη Δικαιοσύνη ότι η αυθεντική ‘Λίστα Λαγκάρντ’ διαφέρει από εκείνη που είχε παραδοθεί προ διμήνου στις αρμόδιες αρχές, εγείρει σοβαρότατα ερωτήματα που πρέπει άμεσα και πειστικά να απαντηθούν, ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν τα αποκρυβέντα ονόματα είναι συγγενείς πολιτικού προσώπου που παρέλαβε και διαχειρίστηκε τη λίστα αυτή», σχολιάζει η ΝΔ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν στελέχη του κόμματος, με τη Σοφία Βούλτεψη να επιτίθεται προσωπικά στον κ. Παπακωνσταντίνου και τους βουλευτές Προκόπη Παυλόπουλο και Χρήστο Μαρκογιαννάκη να σημειώνουν πως υπάρχουν πλέον επαρκή στοιχεία ώστε να σχηματισθεί προανακριτική επιτροπή στη Βουλή για το εν λόγω ζήτημα.

«Τις ευθύνες τις έχει εκείνος που πρώτος παρέλαβε τη λίστα και είναι ο ίδιος που, την ίδια ώρα, επέβαλλε περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και ανέβαζε το έλλειμμα στο 16% για να δικαιολογηθεί ότι όντως δεν υπήρχαν χρήματα», δήλωσε στον ΣΚΑΪ η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Βούλτεψη.

Την άποψη ότι υπάρχουν όλα τα στοιχεία προκειμένου να συγκροτηθεί αρμόδια προανακριτική επιτροπή στη Βουλή εξέφρασε στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής της ΝΔ Προκόπης Παυλόπουλος, συμπληρώνοντας πως υπάρχει μερίδιο ευθύνης που βαραίνει και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, μολονότι «είναι πολύ διαφορετικό από εκείνου του Παπακωνσταντίνου».

Για «καραμπινάτη πλαστογραφία» που δημιουργεί τεράστια πολιτικά και ποινικά ζητήματα, έκανε λόγο, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, βουλευτής ΝΔ, σημειώνοντας πως πλέον ανοίγει ο δρόμος για τη συγκρότηση εξεταστικής και προανακριτικής επιτροπής και προσθέτοντας πως η Νέα Δημοκρατία πρέπει να κινηθεί ταχύτατα, ακόμα και εντός της εβδομάδας της Πρωτοχρονιάς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει τον απολογισμό ευθυνών

Για την ύπαρξη «τεράστιων διαστάσεων πολιτικών ευθυνών», οι οποίος βαραίνουν όσους αλλοίωσαν, απέκρυψαν και προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τη λίστα Λαγκάρντ, κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, με την Κουμουνδούρου να υπογραμμίζει πως «θα αξιοποιήσει όλες τις νομικές δυνατότητες που παρέχονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, για την απόδοση και τον καταλογισμό ευθυνών».

«Στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ αποτυπώνεται με τον πλέον εύγλωττο τρόπο η διαφθορά, η ελεγχόμενη ανομία και η παθογένεια του δικομματικού συστήματος των προηγούμενων δεκαετιών, έτσι όπως αυτό υπηρετήθηκε από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ», συμπληρώνει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Την άποψη πως ο πρώην υπουργός είναι «εκτεθειμένος» εξέφρασε νωρίτερα μιλώντας στον ΣΚΑΪ και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Συγκάλυψη ενόχων καταγγέλλει η Χρυσή Αυγή

Τη συγκάλυψη των ενόχων της λίστας Λαγκάρντ από την κυβέρνηση αλλά και τη Βουλή καταγγέλλει από την πλευρά της η Χρυσή Αυγή, σημειώνοντας πως πέραν του Γιώργου Παπακωνσταντίνου «υπάρχουν και άλλοι ένοχοι που πρέπει να πάνε στη φυλακή και βέβαια να δημευθεί η περιουσία όσων καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα».

Δημοσίευση ζητούν ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ

Την «πλήρη δημοσιοποίηση» της λίστας ζητά η συμπολιτευόμενη ΔΗΜΑΡ, τονίζοντας πως «πρέπει άμεσα να αποδοθούν τόσο οι ποινικές, όσο και οι πολιτικές ευθύνες στους υπαιτίους» καθώς το «δημόσιο συμφέρον έχει προσβληθεί».

Την δημοσίευση των ονομάτων και των στοιχείων που περιλαμβάνονται και στις δύο εκδοχές της λίστας Λαγκάρντ που βρίσκονται στα χέρια των ελληνικών αρχών ζητά και το ΚΚΕ, τασσόμενο παράλληλα «υπέρ όλων των μέσων ελέγχου και διερεύνησης της υπόθεσης για τον καταλογισμό πολιτικών και προσωπικών ευθυνών και της ανάλογης τιμωρίας εφόσον αποδειχθούν οι ενδείξεις».
Πηγή: skai.gr