Φορολογικό: Οι τελικές αποφάσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς

Στη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών παραπέμπει το ΠΑΣΟΚ για τις τελικές αποφάσεις για το φορολογικό νομοσχέδιο. Σύμφωνα με την Ιπποκράτους, οι τρεις πολιτικοί θα συζητήσουν και τις τελευταίες εκκρεμότητες που υπάρχουν σε θέματα που έχουν προτείνει τα κόμματα, χωρίς να διευκρινίζεται ωστόσο ποιες είναι οι εκκρεμότητες αυτές.

Πάντως, το ΠΑΣΟΚ αποτιμά θετικά τις συζητήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων της κυβέρνησης και της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών για το νέο φορολογικό, συζητήσεις που, όπως αναφέρεται, οδήγησαν σε αλλαγές με βάση τις προτάσεις που έγιναν.

Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι το ΠΑΣΟΚ διατηρεί τις αρχικές του απόψεις για το προωθούμενο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο, όπως υποστηρίζουν, «δεν οδηγεί στη συγκρότηση ενός Εθνικού Φορολογικού Συστήματος που θα κατανέμει με δίκαιο τρόπο τα φορολογικά βάρη». Κάνουν μάλιστα λόγο για «φορολογικές παρεμβάσεις αποσπασματικού χαρακτήρα, που αποσκοπούν στην επίτευξη του δημοσιονομικού αποτελέσματος που περιλαμβάνεται στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής».

Σύμφωνα με την Ιπποκράτους, «μετά τις έντονες αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ», το υπουργείο Οικονομικών έκανε σειρά αλλαγών στο νομοσχέδιο, οι σημαντικότερες των οποίων είναι:

-Αποσύρθηκε η πρόταση για φορολόγηση των ατομικών εισοδημάτων μισθωτών - συνταξιούχων, άνω των 25.000 ευρώ, με συντελεστή 45%. Η κλίμακα φορολόγησης θα έχει τρεις συντελεστές ως εξής:
Από 0 - 25.000 ευρώ συντελεστής 21%
Από 25.000 - 40.000 ευρώ συντελεστής 36%
Από 40.000 και άνω συντελεστής 40%
-Βελτιώθηκαν οι προβλέψεις για τα επιδόματα που θα χορηγούνται σε οικογένειες με παιδιά, ιδιαίτερα μάλιστα για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους (για κάθε παιδί μετά το δεύτερο, το επίδομα θα είναι 500 ευρώ τον χρόνο με εισοδηματικό όριο τις 45.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα).
-Οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκια» θεωρούνται φορολογικά ως μισθωτοί, εντάσσονται στην κλίμακα (αφαιρούνται οι ασφαλιστικές εισφορές) και δεν θα πληρώσουν μετά το 2013 το τέλος επιτηδεύματος. Το 2013 το τέλος για αυτούς θα διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα.
-Οι νέοι και οι άνεργοι χωρίς όριο ηλικίας που ξεκινούν για πρώτη φορά επαγγελματική δραστηριότητα θα φορολογούνται από 01.01.2013 και για τρία χρόνια με το 50% της φορολογικής κλίμακας επιχειρηματικής δραστηριότητας (δηλαδή με 13% αντί 26%), για το μέρος του εισοδήματος έως 10.000.
-Θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τους αγρότες με μικρά εισοδήματα, όπως είχαμε προτείνει, ώστε να εξαιρεθούν αυτοί από την τήρηση βιβλίων.

Άλυτο παρέμεινε ωστόσο το θέμα της φορολόγησης των αγροτών, καθώς τα κόμματα δεν συμφώνησαν στο ύψος του εισοδήματος πάνω από το οποίο θα είναι υποχρεωτική η τήρηση βιβλίων εσόδων - εξόδων.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της ΔΗΜΑΡ ζήτησαν την παραπομπή στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών τεσσάρων επιμέρους θεμάτων, ευνοϊκότερη φορολόγηση στους ελεύθερους επαγγελματίες, ένταξη των εισοδημάτων από ενοίκια στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, αύξηση του φόρου επί των καταθέσεων στο 17% και διατήρηση του υψηλού συντελεστή 45% για εισοδήματα πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ.
Πηγή: skai.gr