Κλείσιμο

Μέρκελ: Σωστοί οι χειρισμοί για την αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος

«Ισχυρή Γερμανία. Ευκαιρίες για όλους»!: Αυτό είναι το κεντρικό σύνθημα του 25ου συνεδρίου του κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) στο Ανόβερο, ενός συνεδρίου με έντονο προεκλογικό άρωμα. Αυτό σημαίνει ότι ενόψει περιφερειακών και εθνικών εκλογών δεν θα πρέπει να αναμένονται εκπλήξεις, τουλάχιστον όσον αφορά τις εκλογές για το προεδρείο, οι οποίες θα διεξαχθούν σήμερα το απόγευμα. Αυτό ισχύει πρωτίστως για την επανεκλογή της πρόεδρου των Χριστιανοδημοκρατών, καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, που είναι και η δημοφιλέστερη πολιτικός του κόμματος.

Παρ' όλα αυτά, σε δύο θέματα κοινωνικού περιεχομένου αναμένεται ότι θα διεξαχθεί έντονη συζήτηση, και αυτό επειδή και στην ηγεσία του κόμματος επικρατούν διαφορετικές απόψεις.

Το ένα αφορά στην φορολογικά ισότιμη αντιμετώπιση ομοφυλόφιλων ζευγαριών με τους γάμους ετερόφυλων. Το δεύτερο θέμα είναι το επίδομα προς τις μητέρες. Αυτοί που διαφωνούν επιμένουν ότι ένα τέτοιο μέτρο, που υπολογίζεται ότι θα κοστίσει ως και 14 δισ. ευρώ, δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί. Στην ομιλία της στο συνέδριο η κ. Μέρκελ στήριξε αυτήν την πρόταση, αλλά εκφράστηκε αρνητικά στο αίτημα για ισότιμη αντιμετώπιση ομοφυλόφιλων ζευγαριών.

Συνέχιση συνεργασίας με FDP


Αναφερόμενη στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους, η κ. Μέρκελ υποστήριξε ότι έρχονται «ταραχώδεις καιροί», για να συμπεράνει ότι αυτοί που είναι σε θέση να οδηγήσουν με σιγουριά τη χώρα είναι οι Χριστιανοδημοκράτες. Σε αυτό το πλαίσιο η καγκελάριος επέμεινε ότι οι έως τώρα χειρισμοί της για την αντιμετώπιση της κρίσης -και ειδικά σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος- ήταν σωστοί.

Τέλος, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι η κ. Μέρκελ, στην ομιλία της τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της κυβερνητικής συνεργασίας με τους Φιλελεύθερους (FDP) του αντικαγκελαρίου Φίλιπ Ρέσλερ και μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2013.
Πηγή: Παναγιώτης Κουπαράνης