Κλείσιμο

Τα συν και τα πλην της συμφωνίας των Βρυξελλών

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση και ανακούφιση σε Ευρώπη και Ουάσινγκτον προκάλεσε η θετική έκβαση του δραματικού Eurogroup στις βρυξέλλες, το οποίο μετά από μία θυελλώδη και μαραθώνια συνεδρίαση κατέληξε σε συμφωνία για μείωση του ελληνικού χρέους κατά 40 δισ. μέχρι το 2020 και εκταμίευση της δόσης των 44 δισ. αρχής γενομένης με την αποδέσμευση 34,4 δισ. μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου.

Απευθυνόμενος προς τον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα ελπίδας τονίζοντας ότι πλέον ανοίγει ο δρόμος για την αναγέννηση της Ελλάδας, ενώ αύριο Τετάρτη συγκαλεί σύσκεψη των αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση και υπουργικό συμβούλιο.

Σε μία θυελλώδη συνεδρίαση που έφτασε τις 13 ώρες συνολικά, με πολλές διακοπές για διμερείς συνεννοήσεις, αποφασίστηκε η περικοπή του χρέους της χώρας μας κατά 40 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι όταν τελειώσει το πρόγραμμα το 2016, το χρέος μας θα βρίσκεται στο 175% του ΑΕΠ, ενώ το 2020 θα πέσει στο 124% με απώτερο στόχο να βρεθεί κάτω από το 110% το 2022.

Για να επιτευχθεί η μείωση το χρέους κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, οι δανειστές μας επιστράτευσαν ένα συνδυασμό τεχνικών λύσεων.

• Μειώνεται το επιτόκιο του πρώτου δανείου των 53 δισ. και από 1,7% κατεβαίνει στο 0,7%.

• Μειώνεται κατά 0,1% η προμήθεια που δίνει η χώρα μας στον EFSF για τα δάνεια που μας παρέχει, ενώ επιμηκύνεται η επιστροφή αυτών των χρημάτων κατά 15 χρόνια.

• Παίρνουμε δεκαετή περίοδο χάριτος και δεν καταβάλουμε τόκους.

• Θα υπάρξει παραχώρηση των κερδών που καταγράφει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την διακράτηση των ελληνικών ομολόγων.

• Θα υπάρξει επαναγορά τίτλων από την δευτερογενή αγορά σε ποσά για τα οποία δε δόθηκαν περαιτέρω πληροφορίες.

Έτσι, με τη νέα συμφωνία για την πορεία του χρέους απελευθερώθηκε η δόση που περιμένει εδώ και έξι μήνες η ελληνική οικονομία, με πρώτο το μεγάλο πακέτο των 34,4 δισ., ένα ποσό που υπολογίζεται να μας δοθεί μετά τις 14 Δεκεμβρίου αφού εγκριθεί από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

«Αγκάθι» στη διαχείριση του ελληνικού χρέους παραμένει πάντως το κούρεμα των δανείων που κατέχει ο επίσημος τομέας, με την Υπουργό Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέχτερ να λέει "όχι" σε νέα διαγραφή χρέους και τον Υπουργό Οικονομικών της Σουηδίας να δηλώνει ότι το πιθανότερο είναι να γίνουν και πάλι συζητήσεις για τη χώρα μας τον Μάιο. Όσο για τους Γερμανούς φαίνονται αποφασισμένοι να δώσουν κοινοβουλευτικά το πράσινο φως στη συμφωνία.

Τέλος το Eurogroup ενέκρινε και επισήμως η επιμήκυνση της περιόδου για να καταφέρουμε να ανεβάσουμε το πρωτογενές πλεόνασμα στο 4,5% του ΑΕΠ, από το 2014 στο 2016, ενώ το Eurogroup δεσμεύθηκε ότι θα επιτηρεί την πορεία της οικονομίας μας και μετά από αυτή την ημερομηνία. Επιπροσθέτως γίνεται ειδική αναφορά στην ύπαρξη ρητρών αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, οι οποίες θα ενεργοποιούνται όταν σημειώνονται αποκλίσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού ή την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων.
Πηγή: Κωνσταντίνος Δαυλός