Υπουργικό συμβούλιο για την υλοποίηση των δράσεων μετά το Eurogroup

Στη στρατηγική που θα ακολουθηθεί μετά τη συμφωνία του Eurogroup για τη βιωσιμότητα του χρέους και την εκταμίευση της δόσης εστιάζει η κυβέρνηση.

Την Τετάρτη στη μία το μεσημέρι θα συνεδριάσει το υπουργικο συμβούλιο υπό τον Αντώνη Σαμαρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες είναι πιθανό να συγκληθεί σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων ώστε να συζητηθεί η απόφαση των Βρυξελλών και να καθοριστούν οι κινήσεις της κυβέρνησης.

Κυβερνητικές πηγές δηλώνουν ικανοποιημένες για την συμφωνία των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης.

«Όλα πήγαν καλά, το παλέψαμε όλοι μαζί οι Έλληνες» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. «Το πλαίσιο που διαμορφώθηκε στο Eurogroup είναι η νέα αφετηρία που χρειάζεται η χώρα μετά από εννέα μήνες αναμονής», σχολίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Οι αποφάσεις του Eurogroup, συνιστούν αποφασιστικό βήμα για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, σχολίασε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης. Δείτε αναλυτικά τις δηλώσεις των κυβερνητικών εταίρων ΕΔΩ.

«Η σημερινή απόφαση του Eurogroup και του ΔΝΤ είναι σημαντική διότι κρατά την Ελλάδα στο ευρώ, της δίνει σημαντική ευκαιρία να βγει από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και της υπερχρέωσης και συμβάλει στη μείωση του χρέους της», δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Αναλυτικά ΕΔΩ

Υπενθυμίζεται ότι το Eurogroup έδωσε το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα.

Από τα 43,7 δισεκατομμύρια ευρώ που θα λάβει η χώρα μας, τα 34,4 δισεκατομμύρια ευρώ θα δοθούν έως τις 13 Δεκεμβρίου, και τα υπόλοιπα 9,3 θα εκταμιευτούν σε τρεις δόσεις το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Αποφάσισε επίσης ενα μίγμα μέτρων που εκτιμάται οτι θα οδηγήσει σε μείωση του ελληνικού χρέους στο 124% του ΑΕΠ το 2020.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Καθημερινή και ο ανταποκριτής της Νίκος Χρυσολωράς:

Στις παρεμβάσεις αυτές περιλαμβάνονται:

Πρώτον, πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά σε τιμές όχι μεγαλύτερες της ονομαστικής τους αξίας, όπως αυτή διαμορφώθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2012. Με αυτόν τον τρόπο, με 10 περίπου δισ. ευρώ θα επαναγοραστεί χρέος αξίας 30 δισ. ευρώ. Το κέρδος για τη χώρα μας θα είναι περί τα είκοσι δισ. ευρώ.

Δεύτερον, προκρίθηκε η παραίτηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των Εθνικών Τραπεζών της Ευρωζώνης από τα κέρδη τους στο χαρτοφυλάκιο ελληνικών ομολόγων, που κατέχουν και η διοχέτευση των κερδών σε ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό υπό την Τράπεζα της Ελλάδος. Το όφελος από αυτήν την παρέμβαση θα ανέρχεται στα 11 δισεκατομμύρια ευρώ. Στην επιστροφή των κερδών δεν θα συμμετάσχουν οι Εθνικές Τράπεζες κρατών-μελών της Ευρωζώνης που βρίσκονται σε Πρόγραμμα.

Τρίτον, αποφασίστηκε η μείωση των επιτοκίων στα διακρατικά δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από το Πρώτο Μνημόνιο, κατά 100 μονάδες βάσης. Στη μείωση δεν θα συμμετάσχουν οι χώρες που βρίσκονται σε Πρόγραμμα Προσαρμογής.

Τέταρτον, θα μειωθεί κατά 10 μονάδες βάσης το επιτόκιο διαχείρισης στο κόστος των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης EFSF.

Πέμπτον, θα παραταθεί η περίοδος αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από τον EFSF κατά 15 χρόνια και θα παγώσει η αποπληρωμή τόκων για 10 χρόνια.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Eurogroup ΕΔΩ

Τo ΔΝΤ θα αποφασίσει για την καταβολή της δικής του συμμετοχής μετά την ολοκλήρωση της επαναγοράς ομολόγων. Η Κριστίν Λαγκάρντ, με γραπτή δήλωση, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Την Πέμπτη θα συνεδριάσει η γερμανική Βουλή για τη συμφωνία του Eurogroup, την οποία θα παρουσιάσει στους Γερμανούς βουλευτές ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Διαβάστε ΕΔΩ τις πρώτες γερμανικές αντιδράσεις
Πηγή: skai.gr