Αγώνας δρόμου για να γεφυρωθούν οι διαφορές ΔΝΤ – Ευρώπης

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τις εξελίξεις ΕΔΩ

Σε «αγώνα δρόμου» μέχρι και την τελευταία στιγμή, επιδίδονται όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές για να γεφυρωθούν οι διάφορες μεταξύ ΔΝΤ και Ευρώπης, κυρίως του Βερολίνου, προκείμενου να ληφθεί απόφαση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας,

Η Κριστίν Λαγκάρντ επιμένει ότι το χρέος δεν πρέπει να υπερβαίνει το 120% το 2020, ενώ η γερμανική πλευρά συνυπολογίζει το πολιτικό κόστος που θα έχει μια λύση η οποία θα πρέπει να περάσει απο το γερμανικό κοινοβούλιο.

Ειδικότερα, το ΔΝΤ επιδιώκει το ελληνικό χρέος να φθάσει στο 120% του ΑΕΠ το 2020 και δεν επιθυμεί η επίτευξη του στόχου να μετατεθεί χρονικά για το 2022, ενώ η ΕΚΤ και η Γερμανία δεν επιθυμούν απομείωση του χρέους από τον επίσημο τομέα -τουλάχιστον όχι στην παρούσα φάση, αλλά μετά το 2015.

«Υπάρχει κίνδυνος το ΔΝΤ να μην αποδεχθεί μια τέτοια λύση (χρονική μετάθεση της απομείωσης του χρέους) και να αποχωρήσει από το (ελληνικό) πρόγραμμα, αλλά δεν νομίζω ότι αυτό είναι πιθανό σε αυτό το σημείο», σχολιάζει στους Financial Times ο Tζέιμς Άσλει της RBC Capital Markets.

«Περιμένουμε μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει ένα μείγμα μέτρων, όπως η μείωση των επιτοκίων των δανείων, ένα μορατόριουμ στην καταβολή των επιτοκίων και ένα μεγαλύτερο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής» πρόσθεσε.

Απο την ελληνική πλευρά έχει τονισθεί προς κάθε κατεύθυνση, και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αντώνης Σαμαράς με ξένους ηγέτες, η ανάγκη να ληφθεί τη Δευτέρα στο Eurogroup η απόφαση προκείμενου να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης.

Aισιόδοξος ότι στο Εurogroup θα βρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Πάντως, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γεργκ Άσμουσεν απέρριψε το ενδεχόμενο απομείωσης του ελληνικού χρέους που διακρατεί ο επίσημος τομέας (οι πιστώτριες χώρες και η ΕΚΤ), έπειτα από σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας στο γερμανικό Τύπο.

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel κάνει λόγο για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50% βάσει σχεδίου διάσωσης, το οποίο προωθούν η ΕΚΤ και το ΔΝΤ σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που επικαλείται.

Τη ανάγκη να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα εκφράζει ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Frankfurter Sonntagszeitung.
Πηγή: skai.gr