Σόιμπλε: Νέο «όχι» στο κούρεμα

Απορρίπτει εκ νέου το ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Αν αποφασίσουμε να κάνουμε κούρεμα, δεν μπορούμε να δώσουμε στην Ελλάδα νέες εγγυήσεις. Αυτό είναι λογικό διότι η νομοθεσία για τον προϋπολογισμό ορθώς λέει πως μπορεί κάποιος να λάβει εγγυήσεις μόνο αν θεωρείται ότι το χρέος θα αποπληρωθεί. Γι' αυτό τον λόγο δεν μπορούν να γίνουν και τα δύο», είπε ο κ. Σόιμπλε σε συνέδριο.

Μιλώντας χθες στο Βερολίνο
ο κ. Σόιμπλε τόνισε, αναφερόμενος στο τι συζητήθηκε για την Ελλάδα στο πρόσφατο Eurogroup, «συζητήσαμε επί μακρόν για επιπρόσθετα μέτρα χρηματοδότησης.. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι μάλλον της γνώμης ότι θα πρέπει να προβλεφθεί αύξηση των κεφαλαίων του προσωρινού μηχανισμού στήριξης EFSF». Είπε ακόμα ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν στην επαναγορά ελληνικού χρέους στην δευτερογενή αγορά προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει από την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους.

Την εκτίμηση ότι θα υπάρξει συμφωνία σε μια λύση για την Ελλάδα, χωρίς όμως «κούρεμα», εξέφρασε την Τετάρτη και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires. Η κ. Μέρκελ θεωρεί ότι το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας μπορεί να καλυφθεί έως το 2016 μέσω ενός συνδυασμού παραγόντων, όπως είναι η μείωση επιτοκίων και η επέκταση του προγράμματος του EFSF.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, έχει ζητήσει ένα κούρεμα των διακρατικών δανείων ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Οι διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ για τη βιωσιμότητα αλλά και μεταξύ των εταίρων για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, ήταν το μεγάλο «αγκάθι» του Eurogroup της Τρίτης.

Πηγή: skai.gr