Έντονος προβληματισμός στο Μέγαρο Μαξίμου – Αποφασισμένος ο πρωθυπουργός για τα μέτρα

Σοβαροί είναι οι κλυδωνισμοί με απρόβλεπτες συνέπειες στην κυβέρνηση στον απόηχο της χθεσινής μετ’ εμποδίων υπερψήφισης του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις, την εσωκομματική θύελλα στο ΠΑΣΟΚ αλλά και το ακλόνητο «όχι» της ΔΗΜΑΡ στα εργασιακά.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί έντονος προβληματισμός ενόψει της κρίσιμης κοινοβουλευτικής διαδικασίας την επόμενη εβδομάδα, με τον πρωθυπουργό, πάντως, να διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω.

Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος τα μέτρα να έρθουν στη Βουλή, προκειμένου να περάσουν για να εκταμιευθεί η επόμενη δόση.

Ο Αντώνης Σαμαράς τη Δευτέρα θα συγκαλέσει την Κ.Ο. της Ν.Δ.

Αντώνης Σαμαράς και Γιάννης Στουρνάρας συζήτησαν στο Μέγαρο Μαξίμου τα επόμενα βήματα για το πακέτο μέτρων.

Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών, συζήτησαν τον συντονισμό ενόψει της κατάθεσης των προαπαιτούμενων μέτρων την επόμενη εβδομάδα και τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Ο υπουργός δήλωσε αισιόδοξος ότι θα περάσουν τα μέτρα, και σχολιάζοντας τον αναβρασμό της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και το «όχι» της ΔΗΜΑΡ στα εργασιακά, είπε ότι δεν είναι «ιδιαίτερα ανήσυχος».

Μάλιστα, κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ την Τετάρτη ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε χαρακτηριστικά «ζητάω να αποφασιστεί ότι το ΠΑΣΟΚ θα διασφαλίσει τη σταθερή πορεία της χώρας. Καλώ να αποδεχθεί η Κ.Ο. αυτήν την πρόταση και όσοι διαφωνούν να αποχωρήσουν».

Αφήνοντας βαρύτατες αιχμές σε βάρος της ηγεσίας και κορυφαίων στελεχών ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή του ο βουλευτής Ιωαννίνων Μιχάλης Κασσής, ενώ με μία σκληρή επιστολή γνωστοποίησε την αποχώρησή της από το ΠΑΣΟΚ η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Με σημερινή ανακοίνωσή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για μία «καθαρή και οριστική απόφαση της κοινοβουλευτικής ομάδας πως θα κάνει ό,τι πρέπει για να διαφυλαχθεί η πορεία της χώρας έως την έξοδο από την κρίση».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο Γιάννης Μανιάτης, γραμματέας ΚΟ του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι αν δεν περάσουν τα μέτρα «η χώρα θα οδηγηθεί ξανά σε εκλογές» και σημείωσε ότι «εμείς θέλουμε να στηρίξουμε την κυβέρνηση, θέλουμε να είναι μια κυβέρνηση τετραετίας και ευθύνης, θέλουμε να είναι μια κυβέρνηση η οποία θα προχωρήσει σε πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις».

«Συμφωνήσαμε - μέσω σκληρών διαπραγματεύσεων- σε συγκεκριμένα δημοσιονομικά μέτρα που είναι επίπονα για την ελληνική κοινωνία. Αλλά τα εργασιακά ζητήματα, όπως είναι αυτή την στιγμή, δεν μπορούν να ψηφιστούν», τόνισε σε συνέντευξή του στον βρετανικό Independent ο Φώτης Κουβέλης.

Στο μεταξύ, το ΔΝΤ διαμηνύει ότι τα εργασιακά συνιστούν αναπόσπαστο κομμάτι της συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση, ενώ οι αποφάσεις για τη χώρα μας μετατίθενται για άλλη μια φορά και τοποθετούνται πλέον στο Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου.

Πηγή: skai.gr