DW: Τηλεδιάσκεψη του Eurogroup χωρίς αποφάσεις

Πολιτικές αποφάσεις δεν αναμένονται στη σημερινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Αυτές προβλέπεται να ληφθούν στο πλαίσιο της τακτικής συνεδρίασης του Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου και σε αυτή θα κριθεί το ζήτημα της εκταμίευσης της επόμενης δόσης της δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα. Ανοιχτά παραμένουν ακόμη τα ζητήματα της μετακύλισης της εξυπηρέτησης του χρέους και της μείωσης των επιτοκίων προκειμένου να ανακουφιστεί η Αθήνα.

Στην παρούσα φάση είναι μάλλον απίθανο ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους με την συμμετοχή των επισήμων πιστωτών. Στο ενδεχόμενο αυτό αντιδρά κυρίως η Γερμανία. Με αυτό το δεδομένο το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην κάλυψη του κενού χρηματοδότησης που θα προκύψει από την επιμήκυνση του χρέους, η οποία θα πρέπει να θεωρείται «ειλημμένη απόφαση».

Την ευρωζώνη προβληματίζει ωστόσο η έγκριση του πακέτου των περικοπών ύψους 13,5 δισ. ευρώ από το ελληνικό κοινοβούλιο. Οι δανειστές θα αναμένουν την απόφαση της βουλής και την έκθεση της Τρόικα προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα.

«Εάν ναυαγήσει η ψηφοφορία, τα πράγματα είναι ζοφερά»

Πάντως, στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup θα τεθούν πολλά ερωτήματα στον έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Suddeutsche Zeitung επικαλούμενη υπουργό χώρας-μέλους της ευρωζώνης, ο Γιάννης Στουρνάρας «θα πρέπει να εξηγήσει στους ομολόγους του τι θα γίνει στη συνέχεια».

Το ενδεχόμενο να μην περάσουν τα μέτρα στο ελληνικό κοινοβούλιο εξαιτίας των διαφωνιών που καταγράφονται μεταξύ των εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού προκαλεί τρόμο στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

«Εάν ναυαγήσει η ψηφοφορία, τα πράγματα είναι ζοφερά» υποστηρίζουν κύκλοι των Βρυξελλών στην SZ, προβαίνοντας στην εκτίμηση πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

H έκθεση της Τρόικα καθυστερεί λόγω διαφωνιών...


Κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη, θα συζητηθούν και οι διαφωνίες των μελών της Τρόικα για τα επόμενα βήματα. «Ακόμη είμαστε αντιμέτωποι με τρεις διαφορετικές απόψεις για το τι θα πρέπει να γίνει με την Ελλάδα», αναφέρουν κύκλοι των Βρυξελλών.

Οι διαφωνίες αυτές φαίνεται ότι είναι ο σημαντικότερος λόγος για την καθυστέρηση που σημειώνεται στην κατάρτιση της οριστικής έκθεσης της Τρόικα. Αναπάντητο παραμένει επίσης το ερώτημα της διασφάλισης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Αυτή είναι προϋπόθεση για τα συμμετοχή του ΔΝΤ στην επιχείρηση διάσωσης της Αθήνας.

Οι ειδικοί της Τρόικα συμφωνούν πάντως ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερα χρήματα και περισσότερο χρόνο προκειμένου να σταθεί στα πόδια της. Το πώς θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι ένα ερώτημα που παραμένει αναπάντητο ακόμη.
Πηγή: Σταμάτης Ασημένιος, dapd, SZ, Υπεύθυνος Σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος