Το μετέωρο βήμα των αρχηγών

Oι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ΕΔΩ

«Μετέωρο» φαντάζει το επόμενο βήμα της κυβέρνησης για να «κλειδώσει» η συμφωνία με τους δανειστές, μετά την παρατεταμένη εμπλοκή μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση όσον αφορά τα εργασιακά και την εμμονή της τρόικας για συμφωνία και των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού.

Η διαφωνία των  πολιτικών αρχηγών που συμμετέχουν στην κυβέρνηση όσον αφορά το κλείσιμο της συμφωνίας, οι εκατέρωθεν αιχμές που ακολούθησαν, αλλά και το βαρύ κλίμα στις κοινοβουλευτικές ομάδες προκαλούν ρωγμές στην κυβερνητική συνοχή.

Μήνυμα με παραλήπτες τόσο το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό της χώρας ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στην οριστικοποίηση των μέτρων και να φέρει το πακέτο μέτρων προς ψήφιση στη Βουλή, έστειλε την Τρίτη ο πρωθυπουργός μετά τη σύσκεψη με Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη.

"Θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι το τολμήσουμε" τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά ώστε να βγει η χώρα από το αδιέξοδο. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως έχουν επιτευχθεί πολλές αλλαγές στις προτάσεις της τρόικας τόσο στα εργασιακά, όσο και σε αλλά θέματα.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αναλάβει πολιτική πρωτοβουλία τις αμέσως επόμενες ώρες, σε υψηλό επίπεδο με τους ομόλογους του, προκείμενου όπως είπε να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που θα δώσει ελπίδα και προοπτική στον λαό, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα θα πρέπει να είναι τα τελευταία.

Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ τόνιζαν ότι από τις κινήσεις του πρωθυπουργού (να μιλήσει με τους ομολόγους του, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Βενιζέλος μετά τη σύσκεψη) αύριο (σήμερα) θα μπορεί να οριστικοποιηθεί ένα πλαίσιο που θα διασφαλίζει την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Ο Φώτης Κουβέλης από την πλευρά του έκανε λόγο για απαράδεκτες αξιώσεις της τρόικας όσον αφορά τα εργασιακά τις οποίες δεν πρόκειται να ψηφίσει.

Ενοχλημένοι για τη δήλωση Σαμαρά ("θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι το τολμήσουμε") εμφανίστηκαν κύκλοι της Δημοκρατικής Αριστεράς, σχολιάζοντας ότι στις απαράδεκτες αξιώσεις της τρόικας για τα εργασιακά πρέπει να αντιτεθεί πολιτική διαπραγμάτευση.

«Το πακέτο δεν έχει κλείσει• πρέπει να περάσει και από τη Βουλή. Όλα τα άλλα είναι λόγια. Τίποτε δεν έχει κλείσει» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος.

Σημειώνεται ότι η τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα ενόψει της προετοιμασίας των συνεδριάσεων της Πέμπτης και της Παρασκευής, της ομάδας εργασίας που προετοιμάζει το Eurogroup ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία στα εργασιακά, καθώς οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν σε απόφαση, καθώς η τριμερής επιμένει σε συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Πάντως, σε δηλώσεις του την Τρίτη το βράδυ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τόνισε ότι η κυβέρνηση με την διαπραγμάτευση κέρδισε τη μάχη για τις τριετίες που ήταν χαμένες από το νόμο 4046 το Φεβρουάριο του 2012. Παράλληλα πρόσθεσε ότι δεν θίγονται οι αποζημιώσεις για όσους εργάζονται έως 16 χρόνια στον ίδιο εργοδότη και δικαιούνται 12 μισθούς.
Πηγή: skai.gr