Κλείσιμο

Σόιμπλε: «Μηχανισμοί» των πιστωτών θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Ελλάδα

Την άποψη ότι η Ελλάδα μπορούσε να επιστρέψει σε βιώσιμα δημοσιονομικά με την τοποθέτηση των «κατάλληλων μηχανισμών» από τους πιστωτές της εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, συμπληρώνοντας πως μολονότι θα είναι «πολιτικά δύσκολο» για την Αθήνα να αποδεχτεί αυτούς τους μηχανισμούς, θα μπορούσαν να δώσουν χρόνο στη χώρα μας προκειμένου να ανακάμψει.

«Θα είναι πολιτικά δύσκολο για την Ελλάδα να δεχτεί», σχολίασε ο κ. Σόιμπλε, ωστόσο, «ζυγίζοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα» των επιλογών για το τρέχον έτος, «πιστεύω πως [η ανάκαμψη] μπορεί να επιτευχθεί με τους κατάλληλους μηχανισμούς».

Επιπλέον, τα μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί μεταξύ της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πρέπει να ενισχυθούν «με την έννοια των μηχανισμών ελέγχου, πιθανώς αυτόματους σταθεροποιητές» ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει περισσότερο χρόνο για να ανακάμψει, συμπλήρωσε ο γερμανός αξιωματούχος, χωρίς να προσφέρει περαιτέρω εξήγηση για τα σχόλιά του.

Παρά ταύτα, ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε πως πρέπει να υπάρξει υπομονή μέχρι την ολοκλήρωση της έκθεσης της τρόικα για τη χώρα μας, επισημαίνοντας μάλιστα πως ενδεχόμενη αποτυχία στην περίπτωση της Ελλάδας θα συνιστούσε ένα μεγάλο πλήγμα για την εικόνα και το γόητρο της Ευρώπης.

Παράλληλα
, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε πως η ευρωζώνη δεν έχει ακόμα ξεπεράσει την κρίση, καθώς «είμαστε στο σωστό δρόμο αλλά δεν έχουμε προχωρήσει όσο θα έπρεπε», τονίζοντας επίσης την ανάγκη συνέχισης των ευρύτερων μεταρρυθμιστικών προσπαθειών, παρά το καταλάγιασμα των πιέσεων στο κόστος δανεισμού ορισμένων χωρών.

«Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να διατηρήσουμε το ευρώ ως ένα αξιόπιστο νόμισμα», κατέληξε ο κ. Σόιμπλε, προσθέτοντας πως οι κίνδυνοι σε οποιοδήποτε εναλλακτικό σενάριο είναι «απόλυτα απρόβλεπτοι».
Πηγή: skai.gr