Ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου για να «κλείσουν» οι εκκρεμότητες

Κοντά στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, βρίσκεται η κυβέρνηση σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, αν και παραμένουν εκκρεμότητες σε σχέση με τα εργασιακά θέματα και τις αποχωρήσεις εργαζομένων από το δημόσιο τομέα, που όμως εκτιμάται πως θα αντιμετωπιστούν εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συγκαλεί στο Μέγαρο Μαξίμου σήμερα το μεσημέρι στις 13.00 ευρεία σύσκεψη, με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Επιδίωξη είναι να κλείσουν τα εκκρεμή ζητήματα με την τρόικα και να προχωρήσει η έκθεση αξιολόγησης, ώστε να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ στο Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, βασική περιπλοκή μπορεί αντιθέτως να προκληθεί κατά την ψηφοφορία στη Βουλή για την έγκριση των μέτρων, καθώς ήδη καταγράφονται έντονοι κραδασμοί μέσα στις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ κυρίως, αλλά και της ΔΗΜΑΡ, με βουλευτές και των δύο κομμάτων να απειλούν ότι θα τα καταψηφίσουν.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε στην ίδια εφημερίδα ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής «συνιστούν θετική εξέλιξη, αλλά πρέπει να τρέξουμε κόντρα στο χρόνο, για να προλάβουμε τις ημερομηνίες για τη δόση του Νοεμβρίου. Χρειάζεται συντονισμός όλης της κυβέρνησης για να προλάβουμε τον Νοέμβριο».

Μιλώντας στην Ημερησία του Σαββάτου ο κ. Στουρνάρας τόνισε «έχουμε καλύψει το 90% της διαδρομής για την εκταμίευση της δόσης και θα ήταν σπατάλη εθνικής προσπάθειας εάν αποτύχουμε τώρα».
Από την πλευρά του, ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν, μιλώντας μετά τη Σύνοδο Κορυφής στο πρακτορείο Bloomberg, δήλωσε ότι «η δόση θα καταβληθεί στις αρχές Νοεμβρίου και πάντως πριν από τα μέσα του μήνα».
Πηγή: skai.gr