Ένα βήμα πιο κοντά υπουργείο Οικονομικών - τρόικα

Νέα συνάντηση με Στουρνάρα την Παρασκευή. Στα 9 δισ. τα μέτρα του 2013,με τη μερίδα του λέοντος να καταλαμβάνουν οι συντάξεις. «Έκλεισε» και η φορολογική μεταρρύθμιση. Οι τράπεζες τελικώς θα πληρώσουν τα 555 εκ. στο Δημόσιο.

Ολοκληρώθηκαν οι νέες διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου και της τρόικας για το πακέτο των μέτρων ύψους 13,6 δισ. ευρώ που αφορούν στο 2013 και το 2014.

Τα μέτρα του 2013 θα ανέλθουν στα 9 δισ. ευρώ, με τη μερίδα του λέοντος να καταλαμβάνουν οι μειώσεις στις συντάξεις. Συνολικά, από τις περικοπές στις συντάξεις θα προέλθουν τα 4,9 δισ. ευρώ το επόμενο έτος. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο σε σχέση με το τι προβλέπονταν στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού κατά 1,1 δισ. ευρώ. Η αύξηση αυτή προκύπτει από τη διαφαινόμενη κατάργηση των δώρων στους συνταξιούχους του ΟΓΑ και από την αύξηση του ποσοστού περικοπής όλων των συντάξεων. Αντιθέτως, δεν θα μειωθούν τα αναπηρικά επιδόματα. Επίσης, στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρα, με τους επικεφαλής της τρόικας φαίνεται πως “έκλεισε” και η φορολογική μεταρρύθμιση, με τα προσδοκώμενα καθαρά έσοδα να ανέρχονται στα 2 δισ. ευρώ.

Στόχος της ελληνικής πλευράς παραμένει η οριστικοποίηση όλων των μέτρων (δημοσιονομικά και διαρθρωτικά) μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής. Μάλιστα, το ευκταίο θα ήταν να έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχουν κατατεθεί στο Κοινοβούλιο. «Ελπίζω έως την Σύνοδο Κορυφής να έχουμε συμφωνήσει στα δημοσιονομικά και στα προαπαιτούμενα», υποστήριξε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, σημειώνοντας ότι «κάθε ημέρα βγαίνει και ένα φασούλι, αλλά τα φασούλια μειώνονται».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στο ζήτημα της καταβολής των 555 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες στο Δημόσιο, συμφωνήθηκε το ποσό αυτό να καταβληθεί από τις τράπεζες και να εγγραφεί στον προϋπολογισμό ως έσοδο του 2012, όπως ακριβώς ήταν προγραμματισμένο. «Συμφωνήσαμε κάποιους τρόπους», ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών και συμπλήρωσε ότι αυτοί οι τρόποι θα συζητηθούν με τις τράπεζες που συμφωνούν να τα πληρώσουν. Σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο, το ίδιο στέλεχος υποστήριξε ότι «η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ίσως να είναι προαπαιτούμενο» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Δεν είναι ωστόσο ξεκάθαρο εάν και οι εργασιακές αλλαγές τεθούν ως προαπαιτούμενο από την τρόικα. Στο θέμα της ρήτρας αιρεσιμότητας (ρήτρα απόκλισης) από το υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν ότι θα υπάρξει, όπως υπάρχει και η ρήτρα ύφεσης.

Για τις προβλέψεις σχετικά με την πορεία του ΑΕΠ και της ελληνικής οικονομίας συνολικά, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών σημείωσε πως η ελληνική πλευρά έχει παρουσιάσει το μακροοικονομικό σενάριο με τις εκτιμήσεις, αλλά η τρόικα δεν έχει πράξει το ίδιο για να διαπιστωθούν οι αποκλίσεις.

Αναφορικά με το θέμα που προέκυψε με την απαίτηση της τρόικας για εκκένωση των νησιών που έχουν λιγότερους από 150 κατοίκους, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν το άκουσαν οι επικεφαλής της τρόικας, γέλασαν, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι όχι μόνο δεν υπάρχει σχετική πρόταση, αλλά είναι και «αστείο» σαν σενάριο.

Πηγή: Πηγή: Καθημερινή - Του Σωτήρη Νίκα