Κλείσιμο

Α. Σαμαράς: 'Αδεια τα ταμεία μετά το Νοέμβριο

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει πέραν του Νοεμβρίου εάν δεν εκταμιευτεί η επόμενη δόση», δηλώνει ο έλληνας πρωθυπουργός στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. «Το κλειδί είναι η ρευστότητα, για αυτό είναι τόσο σημαντική η επόμενη δόση» δήλωσε ο κ. Σαμαράς, αναφέροντας ως σημαντική ελάφρυνση το ενδεχόμενο η ελληνική τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση να γίνει απευθείας από τους μηχανισμούς στήριξης, όπως εξετάζεται για την Ισπανία.

Χθες, από το Παρίσι ο έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε την απόλυτη ανάγκη της χώρας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και συνακόλουθα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, από τη στιγμή που υπάρχει χρέος 8,9 δισ. προς τις επιχειρήσεις.  Καταλήγοντας ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την πεποίθησή του ότι σε ένα χρόνο η Ελλάδα θα αποτελεί μία «επιτυχημένη ιστορία». «Θα ανατρέψουμε την κατάσταση και θα δώσουμε στη χώρα ένα καινούριο πρόσωπο», είπε.

Σκληρή στάση από ΔΝΤ

Στη σκληρή στάση του ΔΝΤ αποδίδει ρεπορτάζ των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς την αδυναμία οριστικοποίησης της συμφωνίας μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και τρόικα για τα νέα μέτρα λιτότητας, επικαλούμενο αξιωματούχους της ΕΕ.

Ένας εξ αυτών δηλώνει ότι το Ταμείο είναι το πιο δύσπιστο από τους πιστωτές σχετικά με την ικανότητα των Ελλήνων να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις. Αντίθετα, οι εκπρόσωποι της ΕΕ θεωρούν ότι η ελληνική ομάδα, συμπεριλαμβανομένων των κ.κ. Σαμαρά και Στουρνάρα, έχει επιδείξει αξιόπιστη προθυμία να αντιμετωπίσει τα πιο δύσκολα προβλήματα της χώρας. Ειδικά για τον κ. Στουρνάρα σημειώνεται ότι χαίρει μεγάλης εκτίμησης.

Πηγή: skai.gr