Στη σύσκεψη των αρχηγών «κλειδώνουν»(;) τα μέτρα

Καθοριστική συνάντηση για το πακέτο των νέων μέτρων έχουν αυτή την ώρα οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι, εν μέσω των διαφωνιών τους για το μείγμα των υπό συζήτηση περικοπών.

Την Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ενημέρωσε τους κυρίους Βενιζέλο και Χατζησωκράτη (από τη ΔΗΜΑΡ) για το πακέτο μέτρων, τα οποία θα συζητηθούν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, στο Euroworking Group, παρουσία των επικεφαλής της τρόικας.

Από την πλευρά της Ιπποκράτους, πηγές από το ΠΑΣΟΚ δήλωσαν ότι έγινε διεξοδική συζήτηση των κ. Στουρνάρα και Βενιζέλου για τα μέτρα και χαρακτήριζαν σημαντικό το γεγονός ότι έχουν εξαιρεθεί από το πακέτο των μέτρων, τα αναπηρικά επιδόματα. «Απ' ότι φαίνεται δεν υπάρχουν σοβαρές διαφοροποιήσεις προς το καλύτερο» τόνιζαν όμως, προσθέτοντας ότι «όλα τα υπόλοιπα θα συζητηθούν στη σύσκεψη των αρχηγών».

Στη συνάντηση των τριών κυβερνητικών εταίρων παρέπεμψε ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Δ. Χατζησωκράτης απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα κλείσει το πακέτο των νέων μέτρων.

Μετά την ενημέρωση που είχε από τον υπουργό Οικονομικών, ο κ. Χατζησωκράτης είπε ότι το κόμμα του έχει αντιρρήσεις για κάποια μέτρα, όπως είναι η διαθεσιμότητα 15.000 δημοσίων υπαλλήλων που περιλαμβάνεται στο πακέτο. Παράλληλα ανέφερε ότι εξαιρούνται από τις περικοπές οι συνάρξεις του ΟΓΑ και οι αναπηρικές.

«Δεν έχει κλείσει το πακέτο μέτρων και σήμερα δεν θα κλείσει» διαμήνυσε πάντως ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Αύξηση των φορολογικών μέτρων

Σημειώνεται ότι το φορολογικό πακέτο αυξάνεται στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ με στόχο να περιοριστούν στα 10,6 δισεκατομμύρια ευρώ οι περικοπές δαπανών από τα 11,6 δισεκατομμύρια που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο.

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών με συντελεστή 30% ή 35% (για τα εισοδήματα του 2013) από το πρώτο ευρώ με παράλληλη κατάργηση του αφορολογήτου ορίου.

Όσον αφορά τα άλλα μέτρα, σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο περιλαμβάνει κατάργηση δώρων σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, περικοπή του ΕΚΑΣ για όσους είναι από 64 ετών και κάτω και κλιμακωτές περικοπές σε συντάξεις από τα 1000 ευρω και πάνω. Επίσης περιλαμβάνει ένταξη σε καθεστώς διαθεσιμότητας 15.000 υπαλλήλων τα επόμενα δύο χρόνια, και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια.
Πηγή: skai.gr