Χέλμουτ Κολ: Η Ευρώπη είναι το μέλλον μας

Τα 30 χρόνια από την άνοδο του πρώην καγκελαρίου Χέλμουτ Κολ στην εξουσία γιορτάζουν οι Χριστιανοδημοκράτες. Τον «καγκελάριο της γερμανικής επανένωσης» τίμησε η ΚΟ του κόμματος.

«Η Ευρώπη είναι το μέλλον μας», είπε απευθυνόμενος στους χριστιανοδημοκράτες βουλευτές ο Χέλμουτ Κολ, υπερασπιζόμενος την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, που όπως υπογράμμισε, πρέπει να συνεχιστεί. Επιστρατεύοντας τις γλωσσικές δυνατότητες που του έχουν απομείνει, μετά τις συνεχείς περιπέτειες της υγείας του, ο Χέλμουτ Κολ ζήτησε από την κοινοβουλευτική ομάδα της CDU/CSU «να αγωνιστεί υπέρ της Ευρώπης».

Ο Κολ πέρασε εν ζωή στην Ιστορία


Δέκα χρόνια είχε να επισκεφτεί ο «αρχιτέκτονας» της επανένωσης την ΚΟ του κόμματός του. Στο διάστημα αυτό άλλαξαν πολλά. Οι περισσότεροι βουλευτές είναι νέοι. Αλλά και οι πολιτικές προτεραιότητες των Χριστιανοδημοκρατών έχουν αλλάξει από τότε που ο Κολ ήταν πρόεδρος του κόμματος. Το ίδιο ισχύει και για το διεθνές πλαίσιο. Η παγκοσμιοποίηση ωρίμασε, ενώ μεσολάβησαν η χρηματοπιστωτική κρίση και η κρίση του ευρώ.

Και ο 82χρονος Χέλμουτ Κολ άλλαξε, αναπόφευκτα. Ο αγέρωχος και σωματώδης πολιτικός κινείται μόνο με τη βοήθεια του αναπηρικού καροτσιού, έχει δυσκολίες στις αρθρώσεις και εκφράζει τα συναισθήματά του κυρίως με μορφασμούς. Όλα αυτά ταλαιπωρούν προφανώς τον ίδιο, αλλά δεν έχουν την παραμικρή επιρροή στην ιστορική του σημασία για τη Γερμανία, την Ευρώπη και τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση. Ο Κολ πέρασε εν ζωή στην Ιστορία ως ο καγκελάριος της επανένωσης των Γερμανιών και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αυτό δεν μπορεί κανείς να του το πάρει. Ούτε καν το σκάνδαλο των μαύρων ταμείων της CDU, που αποτέλεσε τον τραγικό επίλογο της πολιτικής του σταδιοδρομίας.

Στο τέλος αυτό που μετράει είναι η συνολική αξιολόγηση

Υπό την έννοια αυτή, δεν προκαλεί έκπληξη η απόφαση της ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών να τιμήσουν τον ιστορικό τους ηγέτη. Άλλωστε το ίδιο θα έκαναν και οι Σοσιαλδημοκράτες με τον Χέλμουτ Σμιτ, που είναι η δική τους εμβληματική φυσιογνωμία. Και τα δύο μεγάλα κόμματα της Γερμανίας οφείλουν πολλά στους δύο πρώην καγκελαρίους, μολονότι οι σχέσεις τους με αυτούς δεν ήταν πάντα αρμονικές. Στο τέλος αυτό που μετράει είναι η συνολική αξιολόγηση.

Αυτό το γνωρίζει και η καγκελάριος Μέρκελ που ευχαρίστως θα έβλεπε τον εαυτό της να συμπληρώνει τη μεγάλη ευρωπαϊκή τριανδρία της γερμανικής Χριστιανοδημοκρατίας. Αντενάουερ-Κολ- Μέρκελ. «Η Μέρκελ είναι εδώ για να διορθώσει τα λάθη και τις παραλείψεις της ευρωπαϊκής πολιτικής των προκατόχων της», επισημαίνει ένας από τους πιο έμπειρους αναλυτές της Γερμανίας.

Όμως, η Άγκελα Μέρκελ αξιοποιεί την ιστορική επέτειο από την ανάληψη της καγκελαρίας από τον Χέλμουτ Κολ και για έναν ακόμη λόγο: προκειμένου να αποκαταστήσει την πληγωμένη κομματική ενότητα των Χριστιανοδημοκρατών. Ο Χέλμουτ Κολ προσφέρει μία ακόμη μεγάλη υπηρεσία στην «πατρίδα του», όπως o ίδιος αποκαλεί την ΚΟ του κόμματός του.

Πηγή: Σταμάτης Ασημένιος