Κλείσιμο

Οι προοπτικές εξόδου από την κρίση σε συζήτηση στο Λονδίνο

Συζήτηση με θέμα την κρίση στην Ελλάδα και τις προοπτικές εξόδου από αυτή διοργανώθηκε το βράδυ της Τρίτης στο London School of Economics με τη συμμετοχή Ελλήνων ακαδημαϊκών, οικονομολόγων, νομικών και του συγγραφέα Απόστολου Δοξιάδη.

Ο νομικός Παύλος Ελευθεριάδης από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης επιχείρησε μία σύντομη ιστορική αναδρομή στις εξελίξεις στην Ελλάδα που έχουν οδηγήσει στο φαινόμενο που χαρακτήρισε «αρπακτικό παρασιτισμό». Κατά την ανάλυσή του η σημερινή κατάσταση είναι το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας στο δημόσιο βίο που ξεκίνησε με τη λήξη της μεταπολίτευσης, περίπου δέκα χρόνια μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Έκανε λόγο για ανάγκη να υπάρξει «δημοκρατική ισότητα» στην Ελλάδα, απαλλαγμένη από διαπλοκές και διαφθορά, καθώς μόνο σε ένα τέτοιο περιβάλλον μπορεί να επέλθει οικονομική ανάπτυξη. Αναφέρθηκε δε σε τέσσερα «λανθασμένα θέσφατα» που εξηγούν πολλές από τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας: «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες», «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», «Μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι», «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο».

Χαρακτήρισε την παραμονή στην ευρωζώνη αδιαμφισβήτητη ανάγκη, υποστηρίζοντας ότι απαιτείται η πιστή τήρηση του μνημονίου για να ορθοποδήσει η χώρα.

Ο Απόστολος Δοξιάδης σημείωσε ότι στην Ελλάδα εφαρμόζονται πολιτικές του «αντί», δηλαδή πολιτικές που ορίζονται αρνητικά, ως αντίθεση σε κάποια άλλη πολιτική ή σχέδιο. Η λύση κατά τον ίδιο είναι να συγκροτηθεί συναίνεση επί πολύ απλών θεμάτων, ώστε να προκύψει μία θετική πολιτική αρχών.

Ο σύμβουλος επιχειρήσεων Γιώργος Προκοπάκης όρισε τρία στάδια για την έξοδο από την κρίση. Αρχικά πρέπει να υπάρξει άμεση διαχείριση της κρίσης, στη συνέχεια επιβολή διαρθρωτικών αλλαγών και στη συνέχεια ανάπτυξη. Σε αυτά τα τρία στάδια ο ρόλος του κράτους θα πρέπει να βαίνει μειούμενος. Σε ό,τι αφορά το πρώτο στάδιο ο κ. Προκοπάκης στάθηκε στην ανάγκη πολιτικής συναίνεσης, στο κομμάτι των διαρθρωτικών αλλαγών επισήμανε τη συνευθύνη της κοινωνίας, ενώ για την ανάπτυξη εκτίμησε ότι θα επιτευχθεί μέσα από τη μικρή επιχειρηματικότητα.

Δύο βασικά προβλήματα που επισήμανε ο κ. Προκοπάκης είναι η δομική ανεργία, καθώς όπως είπε πρέπει να βρεθούν 1.200.000 θέσεις εργασίας και η ανάγκη απορρόφησης της σύνθλιψης της μεσαίας τάξης.

Ο οικονομικός αναλυτής Ανδρέας Κούτρας απέδωσε την «αποτυχία» του προγράμματος της Ελλάδας εκτός από τεχνικούς λόγους στην έλλειψη οράματος στη χώρα.

Ανέφερε ενδεικτικά ότι η εθνική κυριαρχία δεν εκλάπη, αλλά δεν ασκήθηκε από τους κυβερνώντες λόγω έλλειψης οράματος. Σημείωσε ότι ίσως χρειάζεται ένας νέος πολιτικός ελεγκτικός φορέας, ένα ρόλο που διαδραματίζει για παράδειγμα η Γερουσία ή ένας φορέας άμεσης δημοκρατίας, από τη στιγμή που η τεχνολογία το επιτρέπει.

Έκανε λόγο για αποτυχημένο κράτος και κοινωνία με πολλούς κακοήθειες όγκους, για μια χώρα όλο και πιο εσωστρεφή και μονοδιάστατη, είπε ότι πολλοί πολίτες δεν κατανοούν την ανάγκη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ακολουθώντας το παράδειγμα των πολιτικών τους, αναφέρθηκε σε πρότυπα κακόβουλου πατριωτισμού και σε αναχρονιστική ελληνορθόδοξη κουλτούρα.

Ένα ακόμα όραμα που λείπει είναι το όραμα μιας ανεκτικής και ανοιχτής κοινωνίας, είπε ο κ. Κούτρας, προσθέτοντας ότι απαιτείται η δημιουργία κοινωνικού και πολιτιστικού πλούτου. «Πατριώτης είναι αυτός που φτιάχνει μέλλον, όχι αυτός που στέκεται στο παρελθόν», κατέληξε.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν επίσης πρωτοβουλίες Ελλήνων ακαδημαϊκών και επαγγελματιών του εξωτερικού ως πλατφόρμες διαλόγου και προτάσεων για το μέλλον της Ελλάδας. Αναφέρθηκαν ενδεικτικά τα Redesign Greece, Greek Economists for Reform και Greek Public Policy Forum.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο