Κλείσιμο

Ράιντερ: Εκτίναξη ανεργίας στην ευρωζώνη αν φύγει η Ελλάδα – Έτοιμοι να βοηθήσουμε

Τον κίνδυνο δραματικής αύξησης της ανεργίας στην ευρωζώνη σε περίπτωση που η Ελλάδα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Γραφείου Εργασίας (ILO), Γκι Ράιντερ, ασκώντας παράλληλα σφοδρή κριτική στην «κυρίαρχη μίξη λιτότητας και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ILO, ο αριθμός των ανέργων θα αυξανόταν σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ σε περίπτωση εξόδου της Αθήνας από την ευρωζώνη, ενώ ακόμα και στη Γερμανία ο δείκτης ανεργίας θα έφτανε το 25% έως το 2014.

«Απλώς κοιτώντας αυτόν το αριθμό [καταλαβαίνουμε] πως η αλληλεγγύη και το ατομικό συμφέρον συνδέονται», σχολίασε ο κ. Ράιντερ, καλώντας τους ηγέτες της Γηραιάς Ηπείρου να δράσουν θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

«Χρειάζεται μία επείγουσα αλλαγή πολιτικής» στο «δράμα της Ευρωπαϊκής κρίσης ανεργίας», συνέχισε ο κ. Ράιντερ. «Η κυρίαρχη μίξη λιτότητας και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι απαράδεκτη και έχει παραγάγει μονάχα αρνητικά αποτελέσματα».

Στρέφοντας το βλέμμα του στην Ελλάδα, ο επικεφαλής του ILO εξέφρασε τον σκεπτικισμό του για τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί στη χώρα μας, σημειώνοντας πως προσβλέπει σε συστηματικότερη συμμετοχή του οργανισμού, στο πλευρό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας (τρόικα), στην επανεξέταση των εργασιακών σχέσεων σε χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση.

«Εάν το ILO ήταν στο τραπέζι στην Ελλάδα, θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει τη διαφορά και θα μπορούσαμε να είχαμε πετύχει καλύτερες λύσεις», σχολίασε ο κ. Ράιντερ. «Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Γραφείου Εργασίας, επισημαίνοντας παράλληλα πως με τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα ουσιαστικά καταργείται η όλη διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων και υποσκάπτεται η θέση των εργατικών οργανώσεων.

«Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι παραδοσιακά ο καλύτερος τρόπος να γίνεται αυτό, μαζί με άλλες μορφές κοινωνικού διαλόγου», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Ράιντερ. «Ο σωστός τρόπος να προχωρήσουμε είναι να επανεξετάσουμε την πολιτική των μισθών, ώστε να αντανακλά την παραγωγικότητα αλλά να έχει προηγηθεί κοινωνικός διάλογος και να παραμένει ενισχυμένος ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων.

»Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι να το κάνει κανείς αυτό, κάθε χώρα έχει τις δικές της εθνικές παραδόσεις και θεσμούς. Φοβάμαι ότι αυτά που συμβαίνουν σε μερικές χώρες, που έχουν επηρεαστεί σοβαρά από την κρίση, αποτελούν βήματα στην αντίθετη κατεύθυνση», κατέληξε ο κ. Ράιντερ.

Τα σχόλια του επικεφαλής του ILO έγιναν κατά τη διάρκεια ομιλίας που πραγματοποίησε στο πλαίσιο του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εργασία στην Ευρώπη, που έλαβε χώρα κατά το διήμερο 6-7 Σεπτεμβρίου.
Πηγή: Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μαράκης