Βερολίνο: Καμία απόφαση για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής

Την άποψη ότι δεν πρόκειται ληφθούν αποφάσεις για τροποποίηση του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής κατά τη διάρκεια της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, τονίζοντας ότι πρέπει να προηγηθεί η αξιολόγηση της τρόικα για την εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της Αθήνας.

«Με βάση [την έκθεση της τρόικα] θα συζητήσουμε για τις ενδεχόμενες απαραίτητες ενημερώσεις του προγράμματος», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ, συμπληρώνοντας πως «αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα που τηρούν όλοι στην Ευρώπη και δεν περιμένουμε αποφάσεις για την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Στρέφοντας την προσοχή του στην ευρύτερη στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης που πλήττει την ευρωζώνη, ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος αποκάλυψε ότι η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ «ανησυχεί» καθώς ενόψει της Συνόδου εκφράζεται εκ νέου η «ευχή για υποθετικά εύκολες λύσεις, κυρίως η ευχή για κοινή ευθύνη».

Το σχόλιο αυτό αντανακλά τη συνεχιζόμενη αντίθεση της Γερμανίας στην προτεινόμενη έκδοση ευρω-ομολόγων, δηλαδή κοινών τίτλων με ενιαίο επιτόκιο για τα 17 μέλη της νομισματικής ένωσης.

Τα ευρω-ομόλογα θα μείωναν το κόστος δανεισμού των υπερχρεωμένων κρατών, αλλά θα αύξαναν τα επιτόκια που καταβάλλει το Βερολίνο, τα οποία βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά λόγω της φυγής των επενδυτών από τα επισφαλή χρεόγραφα της περιφερειακής Ευρώπης. Επιπλέον η κοινοτικοποίηση του ευρωζωνικού χρέους θα καθιστούσε τους γερμανούς φορολογούμενους συνυπεύθυνους για την αποπληρωμή χρημάτων που θα πήγαιναν σε δημοσιονομικά προβληματικούς εταίρους.

«Εάν η γερμανική κυβέρνηση αντιτίθεται σε αυτό [...] είναι διότι η βαθύτερη οικονομική και πολιτική μας πεποίθηση είναι πως η ευθύνη και ο έλεγχος πάντοτε πάνε χέρι με χέρι», αποσαφήνισε ο κ. Ζάιμπερτ.

Σε ακόμη αυστηρότερο μήκος κύματος κινήθηκαν οι δηλώσεις του γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος σχολίασε πως «είναι σαφές πως δεν μπορούμε να επιτρέψουμε επαναδιαπραγμάτευση για όλα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να γίνουν εκπτώσεις και παραχωρήσεις».
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος