Σαμαράς στο Paris Match: Ο ελληνικός λαός επέλεξε την Ευρώπη

Για ιστορική εκλογική αναμέτρηση κατά την οποία ο ελληνικός λαός έδειξε ότι επιλέγει την Ευρώπη και δέχεται τις προσπάθειες για να παραμείνουμε στο ευρώ, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο γαλλικό περιοδικό Paris Match.

Ο κ. Σαμαράς χαρακτηρίζει ως νούμερο ένα πρόκληση την ανεργία και αναγνωρίζει πως τα προβλήματα είναι μεγάλα και οι μεταρρυθμίσεις κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση.

Απευθυνόμενος στους εταίρους μας τονίζει πως η κυβέρνησή του θα κρατήσει τις υποσχέσεις της, θα επιτύχει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του κράτους, θα ενισχύσει το φορολογικό σύστημα αλλά σε αντάλλαγμα τους ζητά άμεσα μέτρα για την τόνωση της οικονομίας.

Διαβάστε από κάτω ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Σαμαρά:


Tι σημαίνει η νίκη σας;

Aυτή η ιστορική ψήφος αποτελεί ορόσημο : o ελληνικός λαός έδειξε ότι επέλεξε την Ευρώπη, ότι συμφωνεί με τις προσπάθειες για να παραμείνει στο Ευρώ. Είναι μια πράξη προσχώρησης στην ευρωπαϊκή ενότητα και σταθερότητα . Είναι επίσης το μήνυμα ότι οι Έλληνες παρά τα προβλήματα αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Ο λαός υποφέρει σε αφάνταστο βαθμό. Η εκλογή μας δείχνει επίσης ότι υπάρχει ένα φώς στην άκρη του τούνελ.

 Σε αντάλλαγμα τι περιμένετε από την ΕΚΤ και από τους άλλους εταίρους σας;

Η πρώτη πρόκληση είναι η ανεργία. Έχει λάβει διαστάσεις που δημιουργούν ένα τεράστιο πρόβλημα κοινωνικής συνοχής όπως επίσης πολιτικής συνοχής. Κοιτάξτε όλα τα κλειστά μαγαζιά γύρω σας και εκείνα που πρόκειται να κλείσουν. Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την τόνωση της απασχόλησης δηλαδή της οικονομίας και της κατανάλωσης. Λέμε λοιπόν στους εταίρους μας: Ναι θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, θα ολοκληρώσουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του κράτους, θα ενδυναμώσουμε το φορολογικό μας σύστημα. Σε αντάλλαγμα χρειαζόμαστε μέτρα ανάκαμψης της οικονομίας άμεσα.

Συγκεκριμένα, τι σκοπεύετε να επαναδιαπραγματευτείτε;

 Για παράδειγμα τη δημιουργία των ευρωομόλογων. Η Γαλλία το πρότεινε και μου φαίνεται καλή ιδέα. Αυτό θα βοηθήσει την Ελλάδα να χρηματοδοτήσει μια πραγματική ανάκαμψη της οικονομίας αλλά θα επωφεληθούν επίσης και άλλες χώρες. Εν ολίγοις χρειαζόμαστε έναν ‘’τρίτο πυλώνα ‘’ βοήθειας που θα χρηματοδοτούσε μια πολιτική ανάπτυξης.


Τι θα απέφερε αυτή η πολιτική

 Αρχικά, θα πρέπει να αποκαταστήσουμε το επίπεδο των συντάξεων των πιο φτωχών. Πρώτα, γιατί είναι ένα ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης: αυτοί οι άνθρωποι λιμοκτονούν. Αλλά και επειδή αυτές οι μικρές συντάξεις χρηματοδοτούν την καθημερινή κατανάλωση. Μειώνοντάς τες πολύ απλά καταστρέψαμε την ζήτηση στην ελληνική οικονομία. Δεν έχουμε πια κατανάλωση γιατί κανένας δεν έχει διαθέσιμο εισόδημα για να καταναλώσει. Δεν υπάρχουν επίσης και χρήματα από το εξωτερικό γιατί κανένας δεν επενδύει. Και δεν υπάρχουν πια δημόσιες δαπάνες γιατί το κράτος χρησιμοποιεί τα χρήματα αυτά για να καλύψει τα ελλείμματα. Βρισκόμαστε μέσα σε μια κατάσταση ‘’παγίδας ρευστότητας ‘’ . Είναι πραγματικά ζωτικής σημασίας οι εταίροι μας να μας βοηθήσουν για την χρηματοδότηση μέτρων ώστε να βγούμε από αυτή την κατάσταση.

Πολλοί έχουν την αίσθηση ότι ο Φρ. Ολάντ σας υποστήριζε. Σας εκπλήσσει εσάς τον φιλελεύθερο της συντηρητικής δεξιάς ότι έχετε την υποστήριξη ενός δεξιού προέδρου;

 
Όχι ιδιαίτερα. Ξέρετε, σε ότι αφορά τα κοινωνικά και οικονομικά μέτρα, πιστεύω ότι το πρόγραμμα μου και εκείνο του κυρίου Ολλάντ είναι αρκετά κοντά. Ο στόχος είναι ο ίδιος: η τόνωση της απασχόλησης. Η Ελλάδα ξέρει ότι μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη της Γαλλίας ειδικά στη συζήτηση για τις ευρωπαϊκές πολιτικές.

 Πως σκέφτεστε να θέσετε σε εφαρμογή τις μεταρρυθμίσεις από τις οποίες η ελληνική κοινωνία μπορεί να δει σύντομα όφελος; 

 
Θα προσελκύσουμε ξένους επενδυτές, θα ιδιωτικοποιήσουμε εταιρίες που έπρεπε να είχαν ιδιωτικοποιηθεί εδώ και πολύ καιρό, θα εγγυηθούμε την ασφάλεια, κυρίως νομική και φορολογική και θα δείξουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι ένας τόπος σταθερότητας, αξιοκρατίας και πάνω απ όλα ένα έθνος με θετική ψυχολογία. Ορισμένα κοινωνικά ζητήματα θα πρέπει να διευθετηθούν γρήγορα. Όπως το πρόβλημα των παράνομων μεταναστών. Είναι πάνω από ένα εκατομμύριο σε μια χώρα που μετρά ακριβώς πάνω από ένα εκατομμύριο ανέργους ..


 Πόσο χρόνο θα δώσετε στον εαυτό σας

Μόλις αναλάβει η νέα κυβέρνηση Εθνικής ενότητας θα δείξουμε στους Έλληνες ότι έχουν κάθε λόγο να ελπίζουν. Ο λαός σταυρώθηκε από την μιζέρια. Δεν του λέμε ότι οι μεταρρυθμίσεις που θα έρθουν θα είναι εύκολες. Αλλά θα τους δείξουμε ότι είμαστε σοβαροί και ότι έχουμε ένα πραγματικό σχέδιο. Όταν οι άνθρωποι βλέπουν ότι πιστεύετε σ αυτό που κάνετε, ακόμα και αν η προσπάθεια είναι δύσκολη είναι έτοιμοι να σας ακολουθήσουν.
 
Με τους ευρωπαίους εταίρους πόσο χρόνο δίνετε στον εαυτό σας;

  Δεν είμαι σε θέση να καθορίσω ένα ειδικό χρονοδιάγραμμα διαπραγματεύσεων, δεν θέλω να σας λεω κουβέντες. Αλλά αυτό που θα έχω να ζητήσω και να πω, θα το κάνω σοβαρά . Για πολύ καιρό η Ελλάδα μίλησε πολύ, υπέστη πολλά και έδρασε λίγο. Αυτή η περίοδος τελείωσε.
Πηγή: Aνταπόκριση από Παρίσι: Αμαλία Διώτη