«Κλειδώνει» η συμφωνία για κυβέρνηση

Του Γιωργου Π. Τερζη

Ολοκληρώνεται, όπως όλα δείχνουν, εντός των επόμενων ωρών η διαδικασία συγκρότησης της νέας κυβέρνησης, υπό τον κ. Αντώνη Σαμαρά, η οποία θα έχει ως κορμό τη Νέα Δημοκρατία και θα απολαμβάνει της στήριξης από το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά που θα υποδείξουν μη πολιτικά πρόσωπα.

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς προγραμματίζεται να έχει σήμερα συνάντηση με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και  με τον κ. Φώτη Κουβέλη, κατά τη διάρκεια των οποίων αναμένεται η οριστικοποίηση της τελικής συμφωνίας, ενώ -σύμφωνα με κάποιες πηγές- δεν αποκλείεται να υπάρξει και κοινή συνάντηση των τριών, ενδεχομένως υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια. Στη συνέχεια θα ανακοινωθεί και η σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος, ζήτημα το οποίο διαχειρίζονται οι ίδιοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Παρά το γεγονός ότι κατά τη συνάντηση που είχαν χθες οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων στη Βουλή διαπιστώθηκαν κάποιες αποκλίσεις, τόσο για το θέμα της φορολόγησης των επιχειρήσεων (η Ν.Δ. επιθυμεί αποκλιμάκωση, η ΔΗΜΑΡ όχι) όσο και του εκλογικού νόμου (θέση ΔΗΜΑΡ για απλή αναλογική), από όλες τις πλευρές εκπέμπονταν βεβαιότητα για την ευτυχή κατάληξη της διαπραγμάτευσης. «Αγκάθια» πιθανότατα αποτελούν και άλλες πτυχές του κυβερνητικού προγράμματος, επί παραδείγματι η λαθρομετανάστευση, άλλα εκ των οποίων θα επιχειρηθεί να λυθούν από τους ίδιους τους κ. Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη, άλλα δε θα τα αναλάβουν οι στενοί τους συνεργάτες. Από τα τρία κόμματα, πάντως, καταβάλλεται προσπάθεια συγκερασμού και επιδεικνύεται διάθεση αμοιβαίων υποχωρήσεων, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στη σύνθεση της κυβέρνησης, καθώς δεν θα επιλεγούν πρόσωπα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν «κόκκινο πανί» για το έτερο κόμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», από το πρωί χθες υπήρξε πυρετός διαβουλεύσεων για την ωρίμανση της πολιτικής συμφωνίας και σειρά τηλεφωνικών επαφών των τριών πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να προχωρήσουν, παρά τα «σύννεφα» που προκάλεσε είτε η διαμάχη στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για το επίπεδο συμμετοχής του κόμματος, είτε και η αναμονή ολοκλήρωσης των εσωκομματικών διαδικασιών της ΔΗΜΑΡ, που επέμεινε στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός πλαισίου προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων. Ο κ. Σαμαράς, μάλιστα, εμφανίστηκε να έχει διάθεση για αναμονή της ΔΗΜΑΡ, παρά το γεγονός ότι δέχθηκε εισηγήσεις να προχωρήσει μόνο με το ΠΑΣΟΚ.

Το πλαίσιο προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων ανέλαβαν να διαμορφώσουν, κατά τη διάρκεια πολύωρης σύσκεψης που είχαν στη Βουλή, οι Ευ. Μεϊμαράκης και Χρ. Λαζαρίδης από τη Ν.Δ., Κ. Σκανδαλίδης και Στ. Αγγελούδης από το ΠΑΣΟΚ και Δ. Χατζησωκράτης, Σ. Παπαθανασίου από τη Δημοκρατική Αριστερά. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης επιβεβαιώθηκε ότι στόχος είναι η συγκρότηση κυβέρνησης «μακράς πνοής» -τουλάχιστον διετίας- ενώ θα υπάρξει και νέος κύκλος συναντήσεων (σ.σ. η πρώτη σήμερα και ώρα 13.00) των κομματικών εκπροσώπων, με αντικείμενο τη διαμόρφωση του κειμένου προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, καθώς θα πρέπει να υπάρξει συγκερασμός των προγραμμάτων Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη επιτροπή, όχι απαραιτήτως με την ίδια σύνθεση, δεν αποκλείεται να διατηρηθεί ως «επιτροπή διαχείρισης κρίσεως», παρεμβαίνοντας για αποσόβηση εμπλοκών κατά τη λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος.
Πηγή: Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ