Κλείσιμο

Διεθνή πρωτοσέλιδα για τις εκλογές στη χώρα

Πρωτοσέλιδα διεθνών ΜΜΕ επικεντρώνονται στις σημερινές εκλογές στη χώρα, σημειώνοντας τη σημασία τους για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, αλλά και το μέλλον του κοινού νομίσματος στο σύνολο του.

Ο ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας «The Observer», σημειώνει πως «όλοι εδώ στην Ελλάδα γνωρίζουν πως οι επιλογές τους σήμερα είναι ανάμεσα σε βασανιστικά μέτρα λιτότητας και μία έξοδο από την ζώνη του ευρώ».

Με την προσοχή της διεθνούς κοινότητας στραμμένη στις σημερινές εκλογές στην Ελλάδα, υπογραμμίζει το κύριο άρθρο στην ιστοσελίδα του BBC, οι κάλπες άνοιξαν και αναμένεται από το σημερινό αποτέλεσμα να κριθεί εάν πρόκειται η χώρα να παραμείνει στην ζώνη του κοινού νομίσματος.

Οι κύριοι αντίπαλοι, η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιπαρατίθενται για τη συνέχιση του σκληρού προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με την Ε.Ε. ή την καταγγελία του και την υιοθέτηση κοινωνικών μέτρων με τις αντίστοιχες δαπάνες.

Σε περίπτωση που το ευρωπαϊκό πρόγραμμα απορριφθεί -σημειώνει το BBC- οι υπόλοιποι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν προειδοποιήσει ότι θα σήμαινε και πιθανή έξοδο της χώρας από το ευρώ.

«Οι κάλπες άνοιξαν στην Ελλάδα, το αποτέλεσμα μπορεί να καθορίσει το μέλλον του ευρώ», τιτλεί σε άρθρο του το πρακτορείο Reuters, επισημαίνοντας πως η «καταχρεωμένη Ελλάδα» αποφασίζει εάν επιθυμεί να παραμείνει στο ευρώ ή να βγει από το κοινό νόμισμα, προκαλώντας ενδεχομένως τη διάλυση της Ευρωζώνης στο σύνολό της.

Στις εκλογές που κύριο θέμα αποτελεί εάν επιθυμούν οι πολίτες να προχωρήσουν με τα σκληρά διαρθρωτικά μέτρα που ζητάνε οι δανειστές της χώρας, το «ριζοσπαστικό αριστερό» ΣΥΡΙΖΑ και η «Συντηρητική παράταξη» της Νέας Δημοκρατίας κατέγραφαν στις δημοσκοπήσεις ποσοστά πολύ κοντά το ένα με το άλλο κόμμα, υπογραμμίζει ακόμα το Reuters.

Το σημερινό αδιέξοδο για την Ελλάδα οφείλεται τόσο στα δεινά που αντιμετωπίζει με την οικονομία της η χώρα όσο και στο παρηκμασμένο πολιτικό της σύστημα, υπογραμμίζει το κύριο άρθρο στην σημερινή ηλεκτρονική έκδοση της Le Monde, η οποία πραγματοποιεί μεγάλο αφιέρωμα τόσο για τις σημερινές κρίσιμες εκλογές, όσο και για τα υπόλοιπα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα με το θέμα της μετανάστευσης και της ασφάλειας να υπογραμμίζονται ως ιδιαίτερα σημαντικά.

Το αμερικανικό δίκτυο CNN πραγματοποιεί επίσης αναλυτικό ρεπορτάζ για την Ελλάδα με αφορμή τις σημερινές επαναληπτικές εκλογές.

«Η Ελλάδα ψηφίζει σήμερα, με το εκλογικό αποτέλεσμα να ενδέχεται να επηρεάσει την πορεία της εντός Ευρωζώνης, αλλά ενδέχεται να έχει και σημαντικές επιπτώσεις στη παγκόσμια οικονομία».

Στην περίπτωση που επιτευχθεί κυβέρνηση συνασπισμού με πρώτο κόμμα τη συντηρητική παράταξη, Νέα Δημοκρατία, η Ελλάδα θα προχωρήσει πιθανότατα με τα μέτρα περιορισμού των δημόσιων δαπανών , όπως έχει ζητηθεί από την τρόικα, σημειώνει ακόμα το CNN.

Σε περίπτωση που επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με υψηλά ποσοστά και επιμείνει για την μονομερή καταγγελία του Μνημονίου, οι αγορές θα αρχίσουν να κινούνται στους ρυθμούς μία άτακτης χρεοκοπίας της χώρας, καταλήγει η ανάλυση του CNN.

Το βρετανικό People τιτλεί «It is D-Day for Greece» -Ημέρα “D” για την Ελλάδα - με το γράμμα “D” να αναφέρεται στη δραχμή. Όποιο και να είναι το σημερινό αποτέλεσμα των εκλογών, επισημαίνει το άρθρο, οι Έλληνες έχουν μπροστά τους δύσκολα χρόνια.



Πηγή: Σταύρος Σαμουηλίδης